Radio 2

Oost-Vlaamse politiezone ontwikkelt eigen kwartetspel

Inwoners van Destelbergen, Melle, Merelbeke en Oosterzele kunnen voortaan via een gezelschapsspel leren hoe ze hun huis best beveiligen tegen inbrekers met het Veilig Thuiskwartetspel. Met het kaartspel leer je spelenderwijs woninginbraken te voorkomen. "Een kwartetspel is handig: het is klein en je kan veel informatie meegeven", zegt inspecteur Luc Clerbout, de bedenker van het spel.

Inwoners van Merelbeke, Melle, Destelbergen en Oosterzele kunnen binnenkort een zeer speciale editie van het kwartetspel spelen. Het spel werd ontworpen door de politie en zit boordenvol tips tegen woninginbraken. Het is daarnaast een laagdrempelige manier om ook met kinderen over inbraken te praten. Het spel bestaat uit 52 kaarten en 13 categorieën. De politie geeft het kaartspel voorlopig enkel aan slachtoffers van inbraken en aan inwoners die diefstalpreventie-advies aanvragen.

Terwijl je in een origineel kwartetspel elkaar probeert te overtreffen om zo je ontbrekende kaart te bekomen, gaat het er bij Veilig Thuis Kwartet minder competitief aan toe. "Je vraagt gewoon aan elkaar of hij of zij je gewenste kaart heeft. Heb je vier kaarten van dezelfde categorie, dan mag je je kwartet op tafel leggen", gaat Clerbout verder. Belangrijker zijn de tips die je op de kaartjes kunt vinden. "Dat gaat van informatie over onze wijkcommissariaten, tot tips om je voordeur veilig te houden of wat te doen als je effectief het slachtoffer bent geworden van een inbraak."

Al spelend leren

Inspecteur Clerbout gaat al jarenlang langs bij de inwoners van Merelbeke, Melle, Destelbergen en Oosterzele als diefstalpreventie-adviseur. Talloze mensen kregen van hem in het verleden tips om hun woning te beveiligen tegen inbraken. "Er zijn al veel middeltjes rond inbraakpreventie uitgevonden, maar het is en blijft moeilijk om de dief voor te zijn", vertelt hij. "We moeten anticiperen om hem buiten te houden. Diefstalpreventie is vooral herhalen. Daarom bedacht ik dit kwartetspel om al spelenderwijs mensen en kinderen iets duidelijk te maken."

Meest gelezen