Wie een fluohesje en een helm draagt kan een fiets winnen!

Scholieren uit Kortrijk, Kuurne en Lendelede kunnen meedoen aan een tombola als ze een fluohesje en een fietshelm dragen op weg naar school. De hoofdprijs is een nieuwe fiets.  “Zo’n helm of hesje is nog geen verplichte uitrusting, maar eigenlijk wel nodig in deze donkere maanden”, zegt Thomas Detavernier, woordvoerder van de PZ Vlas. 

Elke dag staan mensen van de lokale politie aan een schoolpoort in een van de drie deelnemende gemeentes om tombolatickets uit te delen. Aan het einde van de week gaan alle tickets in een pot en trekt een onschuldige hand een winnaar die een waardebon van 250 euro krijgt. “De winnaar kan die bon besteden bij een van de deelnemende lokale handelaars uit Kortrijk, Kuurne of Lendelede. Na 6 weken wordt ook een hoofdprijs uitgeloot: een gloednieuwe fiets!”, zegt Detavernier. 

Donkere wintermaanden

Tijdens de ochtendspits is het pikdonker dus zichtbaarheid is zeer cruciaal voor zwakke weggebruikers. “Tegelijk blijven we controleren op fietsverlichting en op dat vlak treden we wel repressief op. Een goedwerkende fietsverlichting is wel verplicht. Hier delen we dus geen cadeaus uit maar wel zware boetes van 58 euro wanneer fietsers zonder verlichting voorbijrijden”, zegt Detavernier. 

Luna en Bjarne beloond met tombolaticket

Luna rijdt elke dag 6 kilometer met de fiets van Hulste naar de Spes Nostra middelbare school in Kuurne. “Ik draag een fluohesje en een helm. Zo ben ik beter zichtbaar en voel ik me veiliger. De helm draag ik niet altijd want ik vind het niet zo mooi en het zit ook niet zo comfortabel”, zegt ze. Bjarne fietst elke dag van Kortrijk naar Spes Nostra. “Ik rij elke dag heen en weer. Ik heb een fluohesje en een helm en goede fietslichten. Dat is broodnodig, zeker ’s avonds als ik naar huis vertrek na de studie. Dan is het zeer donker in de winter en belangrijk dat je goed zichtbaar bent.”

Flashy promofilmpje

Alle schooldirecties van de middelbare scholen in Kortrijk, Kuurne en Lendelede kregen een promofilmpje doorgestuurd dat getoond kan worden op de infoschermen op school of doorgestuurd kan worden naar de leerlingen via Smartschool. Winnende nummers worden bekendgemaakt via de communicatiekanalen van de PZ Vlas en ook door de school van het winnend nummer. “Als burgemeesters en als politiecollege steunen we deze verkeersveiligheidsactie volop en we zetten we met de communicatiekanalen van alle partners in op de FLUO/HELM-campagne”, zegt burgemeester Francis Benoit (CD&V) van Kuurne. 

Meest gelezen