Strengere coronamaatregelen nodig? Minister Verlinden: "Laat ons eerst de huidige maatregelen goed naleven"

Nu de coronacijfers blijven stijgen, worden in sommige gemeentes al strengere maatregelen genomen. Is dat een goed idee? En moet er ook op federaal niveau extra voorzorg genomen worden? Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) vindt dat nog te vroeg.

Is er een extra signaal nodig om de stijgende coronacijfers af te remmen? Minister Verlinden kreeg de vraag in "De ochtend" op Radio 1. "We hebben na overleg met de andere regeringen al federaal een aantal dingen beslist, zoals bijvoorbeeld de vernieuwde mondmaskerplicht op verschillende plaatsen. Ik denk dat we in de eerste plaats met zijn allen de taak hebben om die maatregelen goed op te volgen, zodat de verspreiding van het virus beperkt kan worden." Nieuwe maatregelen vindt ze dus nog niet nodig. "Dat is ook de consensus met de experten."

Verlinden denkt wel aan duidelijkere richtlijnen voor telewerk. "Denk maar aan Nederland. Als daar wordt gezegd dat telewerk aanbevolen is, betekent het dat mensen de helft van de tijd thuiswerken, zodat er ook minder transport is en het openbaar vervoer minder gebruikt wordt. Dat zijn dingen waar we misschien nog verder over kunnen verduidelijken, en dat zal zeker op de agenda staan van het Overlegcomité volgende week.

Haar collega, minister van Ambtenarenzaken Petra De Sutter (Groen) had eerder al de federale ambtenaren opgeroepen om weer zoveel mogelijk van thuis te werken:

Dat sommige burgemeesters nu al strengere maatregelen nemen in hun gemeente, vindt Verlinden niet verkeerd. Maar er moet wel goed over nagedacht worden: "De lokale besturen hebben de mogelijkheid om bijkomende maatregelen te nemen. Maar dat moet heel overwogen en proportioneel gebeuren. We willen geen wildgroei aan regels en maatregelen, want dan wordt het moeilijk voor de mensen, en dat is niet goed voor het draagvlak. Ook voor de politie is het dan niet eenvoudig. Maar uiteraard kennen de burgemeesters en de gouverneurs de situatie op het terrein heel goed. En als het nodig is, kunnen ze maatregelen nemen."

Verlinden sluit niet uit dat het volgende Overlegcomité al sneller samenkomt, als de cijfers het slecht blijven doen. "We zien de curves nog stijgen, ook voor de ziekenhuizen. Dus we volgen het op. Als we sneller moeten schakelen, zullen we dat doen."

In het gesprek in "De ochtend" had minister Verlinden het ook over Zorgcentra na Seksueel geweld. Het hele gesprek kun je hier herbeluisteren:

Meest gelezen