Test Aankoop ziet "schrikwekkende" energieprijzen: "Gas in 2 maanden bijna verdubbeld, tot ruim 3.000 euro per jaar"

Test Aankoop trekt aan de alarmbel over energieprijzen die maar records blijven breken. Uit een vergelijking van de consumentenorganisatie blijkt dat een vast elektriciteitscontract op een maand tijd een derde duurder is geworden. De gasprijs is in twee maanden tijd bijna verdubbeld. “We zitten nu aan 2.500 euro. Tellen we daar nog de nettarieven en heffingen bij, komen we aan een jaarfactuur van ruim 3.000 euro, bijna drie keer zoveel als twee jaar geleden”, zegt Simon November van Test Aankoop.

Nadat de groothandelsprijzen voor aardgas en elektriciteit vorige maand alle records hebben gebroken, merken we dat als consument deze maand in een nieuwe, sterke stijging van tarieven voor nieuwe energiecontracten. 

Consumentenorganisatie Test Aankoop, die de verschillende energiecontracten voortdurend opvolgt en vergelijkt, ziet zowel de stroom- als de gasprijzen doorstijgen. “We zien dat de prijzen voor deze maand volledig de pan uitswingen”, zegt Simon November van Test Aankoop.

Gasfactuur dubbel zo hoog

Test Aankoop heeft berekend dat een modaal gezin dat deze maand een nieuw contract met vaste prijzen afsluit, nu op jaarbasis gemiddeld 780 euro gaat betalen. “Dat is opnieuw een stijging met 33 procent ten opzichte van de vorige recordprijs, van de maand oktober en een verhoging met maar liefst 135 procent in vergelijking met de prijs van twee jaar geleden", zegt Simon November. En dan zijn de nettarieven en heffingen nog niet meegerekend. 

Voor aardgas zijn de prijzen nog sterker gestegen. “Wie in oktober een vast contract afsloot voor aardgas, zou op jaarbasis zo’n 1.800 euro betalen, terwijl dit in september ongeveer 1.255 euro was. Nu zitten we aan 2.500 euro, ofwel een verdubbeling op slechts twee maanden tijd”, stelt Simon November vast. 

“Tellen we daar nog de nettarieven en heffingen bij, dan komen we aan een jaarfactuur van ruim 3.000 euro, bijna drie keer zoveel als twee jaar geleden”, zegt November.  “Voor een variabel contract betaal je gemiddeld iets minder, maar ook daar is de stijging aanzienlijk: van 1.900 euro in oktober naar 2.240 euro in november”, voegt de woordvoerder toe.

Wat moet je nu doen?

Bij dergelijke prijsstijgingen rijst weer de vraag: wat moet je nu doen? Dat hangt af van je situatie:

  • Als je nog een oud, vast contract hebt, dat je voor de zomer hebt afgesloten, wrijf dan in je handen, want dan blijf je gewoon de relatief lage tarieven betalen die destijds vastgelegd werden in je contract.

  • Loopt je contract binnenkort af, dan zal je sowieso een nieuw tariefvoorstel van je huidige leverancier krijgen. Bekijk dat goed en vergelijk het met de tarieven van andere leveranciers. Weet dan dat je sowieso meer zal betalen. Test Aankoop raadt vooral aan om te vergelijken. Dat kan via de site van de VREG of via de website van Test Aankoop.

Een vast contract lijkt op dit moment niet zo interessant omdat je je nu op een heel duur moment vastklikt aan een vast tarief. Een variabel contract kan op dit moment mogelijk interessanter zijn, omdat je tarief zal zakken als de prijzen zakken, maar de prijzen kunnen ook nog doorstijgen.

Weet ook dat je een lopend contract altijd kan opzeggen. Dat is in principe gratis, maar er zijn twee "maars" aan verbonden: er geldt altijd een opzegtermijn van één maand en sommige leveranciers werken met een vaste jaarvergoeding en die ben je dan kwijt. 

Meest gelezen