De daders kregen tot tien jaar cel.

Tot 10 jaar cel voor gewelddadige home invasion in Heusden

De correctionele rechtbank van Gent heeft straffen tot tien jaar cel uitgesproken voor de gewelddadige home invasion van eind april dit jaar in Heusden. Daarbij raakte een 72-jarige vrouw gewond. "Door die brutale overval ben ik enkele jaren van mijn leven verloren", las het slachtoffer voor uit een brief.

Op 26 april vielen twee mannen binnen in de woning van een 72-jarige vrouw in de Helstwegel in Heusden, deelgemeente van Destelbergen. De bewoonster verzette zich, waarop een van de mannen haar oppakte, in bed legde, de mond snoerde en haar polsen vastbond. Om haar in bedwang te houden kneep hij haar keel dicht. "Sieraden werden van haar lijf gerukt en ze werd opgesloten in haar kamer", zegt haar advocaat Laura Otte. "Ze probeerde nog wat spullen met een emotionele waarde te verstoppen, maar dat lukte niet. De vrouw kon uiteindelijk ontsnappen door uit het raam (van de gelijkvloerse verdieping, red.) te springen."

De twee mannen vluchtten daarna weg en sprongen in de knalgele auto van een derde crimineel. Al snel kwam de politie terecht bij de chauffeur van de opvallende auto en bij  een van de twee indringers. Op camerabeelden van een juwelier in Brussel, bij wie de dieven de gestolen juwelen probeerden te verkopen, was ook een andere man te zien. Volgens het openbaar ministerie gaat dat om de tweede man die het huis van de vrouw was binnengedrongen. Alleen blijft die man zijn onschuld uitschreeuwen.

Zwaar crimineel verleden

De drie beklaagden zijn alvast geen onbekenden voor het gerecht. Zo is de 44-jarige man in de wagen al tweemaal veroordeeld voor slagen en verwondingen en inbreuken op de wapenwet. Het parket vroeg 40 maanden cel. "Ik weet niet wat we nog met de tweede beklaagde moeten aanvangen", vroeg de procureur zich tijdens de behandeling van het proces af. Hij is al dertienmaal veroordeeld voor zware diefstallen en geweld. Met de politierechtbank telt hij zelfs al 24 veroordelingen. Enkel tussen 2014 en 2020 heeft de 42-jarige man geen feiten gepleegd. Dan zat hij vast in de gevangenis. 

Ook de derde beklaagde is al viermaal correctioneel veroordeeld. Keer op keer ging het om diefstallen met geweld. "Het illustreert met wat voor volk we te maken hebben. Ze hebben al genoeg kansen gehad. We moeten dan ook de samenleving tegen hen beschermen." Daarom vorderde het parket negen jaar cel voor de twee daders die het huis waren binnengedrongen.

Zwaardere straffen uitgesproken

De rechter had erg veel moeite met het geweld dat door de gangsters is gebruikt. "Ze stonden op geen enkel moment stil bij de fysieke integriteit", motiveerde de rechter. "Het is enkel door de verstandige reactie van het slachtoffer om zich gedeisd te houden dat erger is voorkomen." De rechtbank veroordeelde de chauffeur tot vijf jaar cel, waarvan drie jaar met probatie-uitstel. Zo moet hij zich residentieel laten begeleiden voor de onderliggende psychische problematiek en zich laten begeleiden voor de drugsproblematiek. De twee daders die binnen zijn gedrongen kregen respectievelijk negen en tien jaar cel. De rechtbank sprak ook een provisionele schadevergoeding uit van 20.000 euro.

Ze hebben me meer afgepakt dan juwelen, die een grote emotionele waarde hadden. Ik ben mijn gemoedsrust kwijt

Slachtoffer home invasion

Emotionele brief

In de rechtbank hebben de eerste twee beklaagden hun spijt uitgedrukt aan het slachtoffer. De vrouw vertelde in een emotionele brief hoe de home invasion haar volledig heeft veranderd. "Ik had op mijn 72e een mooi evenwicht bereikt. Ik was in harmonie met mezelf en met de omgeving. Ik genoot van de kleine dingen. Door die brutale overval ben ik enkele jaren verloren, ben ik wantrouwig en onzeker geworden. Ik mijd bepaalde situaties en ben bang van personen die op hen lijken. Ik ben veel onverdraagzamer geworden. Ze hebben me meer afgepakt dan juwelen, die een grote emotionele waarde hadden. Ik ben mijn gemoedsrust kwijt. Ik had nooit gedacht dat dit zo’n grote impact op mij zou gehad hebben, want iedereen aanziet me als een sterke vrouw."

Meest gelezen