Tweehonderd manifestanten voor Genkse klimaatmars: "Wij nemen de spijbelaars niets kwalijk"

Een tweehonderdtal jonge en minder jonge manifestanten hebben vanmiddag deelgenomen aan een klimaatmars in Genk. De mars kadert binnen een reeks klimaatacties die de Grootouders voor het Klimaat organiseert met het Genkse stadsbestuur. “Wij protesteren dan wel op woensdagnamiddag, maar nemen klimaatspijbelaars niks kwalijk", benadrukt initiatiefnemer Marijke Luykx. 

Terwijl de VN-klimaatconferentie in Glasgow nog steeds plaatsvindt, organiseren de Grootouders voor het Klimaat ook in Genk een aantal activiteiten onder de noemer “leven op aarde redden nu het nog kan”. “Deze klimaatmars is één van de initiatieven”, verduidelijkt Marijke Luykx van Grootouders voor het Klimaat. “De klimaaturgentie is groter dan ooit. We kiezen een woensdagnamiddag uit als geschikt moment voor onze actie, maar nemen klimaatspijbelaars niks kwalijk. We begrijpen dat jongeren het nut van een diploma in twijfel trekken als de leefbaarheid van de planeet om zeep is.”

Luxkx wandelt vandaag samen met haar jongste kleinzoon Pieter. “Mijn man en ik hebben negen kleinkinderen. Hun bezorgdheid heeft ons aangestoken. Wij dromen voor hen vurig een mooie toekomst.”

(Lees verder onder de foto.)

Steentje bijdragen

“We kunnen allemaal ons steentje bijdragen”, vindt een jonge Genkenaar die samen met zijn moeder komt betogen. “Dingen die niet eens zo moeilijk zijn: meer bomen planten, afval sorteren of minder auto’s toelaten op de wegen.” “Inderdaad”, knikt zijn mama bevestigend. “Ik maak me niet enkel zorgen om mijn zoon, maar om de toekomt van ons allen.”

Meest gelezen