De nieuwe gascentrale was gepland op de site van de bestaande centrale in Vilvoorde
Nicolas Maeterlinck

Energieminister Van der Straeten na geweigerde vergunning gascentrale: "Kiezen we samenwerking of tegenwerking?" 

Federaal minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) heeft tijdens het vragenuurtje in het federaal parlement gereageerd op de weigering van de vergunning voor de gascentrale in Vilvoorde. Ze haalde daarbij uit naar haar Vlaamse collega Zuhal Demir (N-VA) die de beslissing nam, zonder haar bij naam te noemen. "Dit gaat over hoe we aan politiek willen doen", benadrukte Van der Straeten. "Voeren we een politiek van samenwerking of van tegenwerking?" Ook in het Vlaams Parlement werd hevig gediscussieerd over de kwestie.

De federale minister van Energie, Tinne Van der Straeten, bleef tot nog toe min of meer op de vlakte over de gascentrales. Een paar tweets, dat was het tot nog toe, maar deze namiddag reageerde ze tijdens het vragenuurtje in de Kamer. 

Daar liet ze verstaan dat de discussie nog niet voorbij is. “Er zijn nog beroepsmogelijkheden door de exploitant, en binnen het CRM (het veilingsmechanisme om de uitbating van de gascentrales toe te wijzen, nvdr) zijn er ook nog mogelijke oplossingen als er problemen zijn met de vergunning.” Er komt nog verder overleg binnen de regering, zei ze, maar ze wil daar niet op vooruitlopen. Ze wees er en passant ook op dat de gascentrale in Vilvoorde een van de modernste van het land is, “die een bestaande, oudere centrale op dezelfde locatie vervangt.”

En de Vlaamse regering kreeg een veeg uit de pan, zonder dat ze iemand bij naam noemde. “Het gaat erover hoe we aan politiek willen doen. Voeren we een politiek van samenwerking of van tegenwerking? Want dit gebeurt niet enkel met energie, ook met corona of met het klimaat. Willen we oplossingen aanreiken of problemen creëren? Want dit gaat over de bevoorradingszekerheid van het land.”

Willen we oplossingen aanreiken of problemen creëren?
Tinne Van der Straeten, federaal minister van Energie (Groen)

Van der Straeten bleef al bij al dus vriendelijk, maar in het Vlaams Parlement ging het er een pak harder aan toe. Collega Björn Rzoska, fractieleider voor Groen, ging tijdens een actuadebat over het Vlaamse klimaatplan recht in de aanval tegen de Vlaamse regering. "Wat ik vaststel, is dat er vandaag in de Vlaamse regering beslissingen worden genomen die vooral blokkerend werken en die saboteren", klonk het. 

En Rzoska ging zelfs nog verder: "Van bij het begin heeft N-VA deze Vlaamse regering gebruikt om, waar ze kon, oppostie te voeren tegen federaal. Een jaar geleden heeft minister Demir in een interview al gezegd dat ze het de federale regering vanuit de Vlaamse regering moeilijk kon maken, omdat zij de vergunningen afleveren. Dit was de kroniek van een aangekondigde sabotage. Proficiat."

Volgens Groen-fractieleider Björn Rzoska misbruikt N-VA de Vlaamse regering om oppositie te voeren tegen het federale niveau. Maar minister-president Jambon en minister Demir (N-VA) pikten die kritiek niet:

Videospeler inladen...

Die kritiek pikte Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) niet. "Hier wordt eigenlijk gezegd dat bepaalde ministers uit de Vlaamse regering een politieke agenda zouden laten voorgaan op de rechtsstaat. Ik vind dat een heel zware aantijging", zei hij. "Ik daag u uit: in plaats van ons te beschuldigen, ga dan in beroep tegen de beslissing en dan zullen we kijken wat de rechter erover zegt. Ik zeg u als verantwoordelijke van de Vlaamse regering: wij opereren binnen een rechtsstaat."

En ook minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) stond erop om zich te verdedigen: "Ik vind dit echt niet oké. Ik zou nooit het risico nemen om een verkeerde beslissing te nemen", benadrukte zij. "U verwijst naar de gascentrale in Vilvoorde. Ik kan er toch niet naast kijken dat die uitstoot veel te hoog is? Ik weiger om mee te gaan in uw redenering. Dit gaat niet om platte politiek langs onze kant. Dit gaat om regels naleven en rechtszekerheid voor bedrijven."

Stikstofuitstoot gascentrale

Maar ook Conner Rousseau, voorzitter van Vooruit,  verklaarde eerder vandaag al dat hij vindt dat N-VA het federale beleid saboteert.  Door een vergunning voor de gascentrale in Vilvoorde te weigeren, verhoogt volgens hem het risico dat er een tekort komt aan elektriciteit en dat de energieprijzen nog meer stijgen.

Rousseau is niet onder de indruk van het argument van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir dat de stikstofuitstoot van de gascentrale te hoog zou zijn: "Er waren positieve adviezen van de administratie: er wordt hier gezocht naar een stok om mee te slaan."

In een interview in "Villa Politica" ontkende minister Demir nogmaals met klem dat ze politieke spelletjes speelt: "Een advies is niet zaligmakend. Het kan geen kwaad om na te gaan of de tijdelijke instructie rond stikstof is nageleefd." Die tijdelijke instructie rond stikstof kwam er nadat een rechter een vergunning had vernietigd van een varkensstal omdat het bedrijf te veel stikstof produceerde. Als de instructie niet wordt nageleefd, bestaat volgens de minister de kans op een vergunningsstop zoals in Nederland.

Bekijk hier het interview met Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) in "Villa Politica":

Videospeler inladen...

Conner Rousseau haalt ook uit naar de partijen CD&V en Open VLD die zowel in de Vlaamse als de federale regering zitten: "Ik begrijp niet dat zij vanuit de Vlaamse regering toelaten dat hun eigen federale regering wordt tegengewerkt. Dus roep ik hen op om hun verantwoordelijkheid te nemen want mensen worden kotsmoe van zulke spelletjes."

Plaatsvervangende schaamte: meer overleg nodig tussen de Vlaamse en federale regering

Joachim Coens, partijvoorzitter CD&V

Ook CD&V is het geruzie beu, zegt partijvoorzitter Joachim Coens: "Ik voel plaatsvervangende schaamte." Over zowel het klimaat- als energiedossier is er meer overleg nodig tussen de Vlaamse en federale regering." Hij pleit ervoor om dit dossier op een overlegcomité te bespreken om zo voldoende duurzame energie in de toekomst te kunnen garanderen.

In "De wereld vandaag" op Radio 1 benadrukte Coens dat hij het jammer vindt dat er tot nog toe nauwelijks sprake was van zo'n overleg. Bovendien raakte vandaag bekend dat de beslissing over de weigering van de vergunning al dateert van eind vorige maand. "Daar breekt mijn klomp van dat dit niet overlegd wordt", zei Coens daarover. "Er kan een reden zijn om dossiers te weigeren, maar er moet dan gepraat worden hoe we dat gaan oplossen. Met partijpolitieke discussies is niemand geholpen."

Beluister hier het interview met Joachim Coens in "De wereld vandaag" op Radio 1:

De CD&V-voorzitter benadrukt dat er oplossingen mogelijk zijn om dit probleem op te lossen. Hij doet zelf ook een suggestie: "Als minister Demir nu zegt dat er een probleem is met de uitstoot van stikstof bij die gascentrales, kunnen we dan niets opleggen aan die vergunning? Op die manier kan die centrale wel vergund worden en hebben we op korte termijn geen probleem met energie voor iedereen aan een betaalbare prijs. "

Is een kernuitstap nog mogelijk zonder nieuwe gascentrales? Premier Alexander De Croo (Open VLD) wil nog niet ingaan op de gevolgen van de Vlaamse beslissing voor de geplande kernuitstap. Hij wacht op een rapport van federaal minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen). Zij werkt aan een energiestrategie voor de komende dertig jaar. Eind deze maand zou dat rapport klaar moeten zijn.

Bekijk hier de journaalreportage met reacties op de geweigerde vergunning voor de gascentrale in Vilvoorde:

Videospeler inladen...

Meest gelezen