Radio 2

Vermiste kat uit Schilde na 2 jaar teruggevonden in Roeselare: “Na enkele uren kwam ze weer op onze schoot zitten”

Een gezin uit Schilde heeft na 2 jaar hun kat Syrah teruggevonden. Ze werd al die tijd in Roeselare opgevangen door een ander gezin. De kat was in West-Vlaanderen geraakt door mee te reizen onder de motorkap van een auto. 

De eigenaar van Syrah, Valerie Van Genechten uit Schilde, heeft zowel in en rond Antwerpen als in Roeselare lang gezocht naar haar poes. “2 jaar geleden hebben we echt overal geflyerd. Eerst in onze gemeente Schilde en nadien in Roeselare. Daar hebben we zelfs dierenartsen en asielen gecontacteerd en voor de zoektocht zelfs vakantie genomen. Nooit was er resultaat tot vorige week”, vertelt Van Genechten nog altijd verbaasd. “Iemand belde dat ze onze kat had gevonden. Wij geloofden dat helemaal niet. Tot we een bewijs zagen van haar chip.”

140 helse kilometers

Het bleek al snel dat de kat was meegereisd onder de motorkap van een auto. “Ze was in de auto van mijn schoonmoeder gekropen, zij woont in Roeselare. Plots vond mijn schoonmoeder in haar tuin een stuk van haar bandje terug. Onder de motorkap van haar auto vonden we ook stukken pels. Ze heeft daar echt pijn geleden en afgezien. Maar door die vondst van het bandje wisten we dus wel dat ze de tocht van ongeveer 140 kilometer had overleefd.”

Syrah was in een stadstuin in Roeselare beland. “Ze was er slecht aan toe en stond heel mager. Het gezin gaf Syrah te eten. Af en toe kon ze dan ook binnen komen. Ze namen haar echt op in hun gezin”, zegt Van Genechten. “Vorige week werd ik gecontacteerd door een overbuurvrouw van die mensen. Ze was daar ter plaatse om een andere poes die daar ook in de tuin rondliep, te controleren met een chiplezer. Ze dacht eraan om ook Syrah haar chip eens te bekijken. Zo is het dan uitgekomen.”

De hereniging

Nele uit Roeselare nam zelf contact op met de onbekende eigenaars uit Schilde. “’t Was een dubbel gevoel. We zagen haar graag, omdat ze al 2 jaar hier woonde. Maar ik heb me nooit volledig aan haar willen hechten. ’t is toch altijd een leuk verhaal als je hoort dat de echte eigenaar wordt teruggevonden”, zegt ze.

“We waren bereid om ze daar te laten na al die tijd wanneer ze gehecht was en er zich thuis voelde”, zegt Van Genechten. “Maar omdat de dochter van het gezin een kattenallergie heeft, kon ze daar ook niet voortdurend binnenkomen. Daarom zijn we haar toch gaan halen.” 

Het weerzien verliep beter dan verwacht. “Toen ze ons voor de eerste keer weer zag was ze heel zenuwachtig en duidelijk verward. Er moet een vorm van herkenning geweest zijn. Bij ons thuis ging ze onmiddellijk naar haar vaste plaats in de kast waar ze zich vroeger altijd verstopte. Intuïtief herkende ze de situatie en voelde ze zich weer snel thuis. Na enkele uren kwam ze dan opnieuw op onze schoot zitten”, vertelt Van Genechten.

Syrah zal nu beter in de gaten gehouden worden door haar baasje. “We gaan haar niet opsluiten, maar we laten haar nu alleen nog maar buiten met een kattentracker, zo’n gps bestaat dus. Ze is nu 6 jaar oud, ze mag nog even bij ons blijven. Zeker na dit vroeg kerstmirakel”, besluit de opgeluchte eigenares. 

Meest gelezen