BELGA

Voor het eerst in jaren opnieuw meer dan 20.000 mensen in een bacheloropleiding gezondheidszorg

Voor het eerst in vijf jaar volgen opnieuw meer dan 20.000 mensen een opleiding in de gezondheidszorg aan de hogeschool. Het gaat dan bijvoorbeeld over een opleiding logopedie of medische beeldvorming of bachelor verpleegkunde. Dat blijkt uit cijfers die zorgambassadeur Lon Holtzer heeft verzameld.

Vooral verpleegkunde, toch een knelpuntberoep, zit weer in de lift. Daar is het aantal 18-jarigen dat voor een bacheloropleiding kiest voor het eerst in jaren weer gestegen, met 7 procent. 

Maar ook op latere leeftijd kiezen meer en meer mensen ervoor om zich om te scholen tot verpleegkundige. Toch zal deze instroom niet volstaan om het tekort aan verpleegkundigen de komende jaren op te vangen, vreest Holtzer.

Videospeler inladen...

Tijdens de coronacrisis kwamen zowel artsen als verpleegkundigen aan het woord en zij toonden ongelooflijk veel respect voor hun mensen. 

Lon Holtzer, zorgambassadeur

De voorbije coronaperiode heeft het grote publiek een duidelijk beeld gekregen van de job, zegt Holtzer.  Zowel artsen als verpleegkundigen kwamen aan het woord en zij toonden ongelooflijk veel respect voor hun mensen. 

Tegelijk lieten ze zien hoe diep de inhoud is van het verpleegkundig beroep en dat heeft veel mensen aan het denken gezet om een carrièreswitch te maken.

Van poetshulp of vrachtwagenchauffeur tot zorgkundige

Het aantal mensen dat zich wil omscholen tot verpleegkundige of zorgkundige is dan ook sterk toegenomen, zegt Holtzer. "Elke dag krijg ik wel telefoontjes van kandidaten en die komen van overal."

"Mensen die nu poetshulp zijn en zich willen omscholen tot zorgkundige, maar ook vrachtwagenchauffeurs, winkelmanagers, leerkrachten, biomedische wetenschappers. Het is een heel breed gamma van mensen die beslissen om een carrièreswitch te maken en dat kunnen doen op een manier dat ze een loon krijgen terwijl ze zich omscholen."

Men vraagt altijd maar naar meer mensen voor de zorg, maar als die er niet zijn zal men het werk anders moeten organiseren

Lon Holtzer, zorgambassadeur

Toch zal deze nieuwe instroom niet volstaan om in de toekomst alle vacatures in de zorg op te vangen, vreest Holtzer. Ze wijst erop dat de hele generatie van babyboomers nu met pensioen gaat. 

En zowel de federale als de Vlaamse regering heeft zwaar geïnvesteerd in zorg en welzijn, dus zijn er meer jobs en ook meer vacatures. En dat met een krimpende arbeidsmarkt en een ouder wordende bevolking die op heel hoge leeftijd vaak zware zorg nodig heeft. 

"Het kan niet anders dan dat de sector zich zal moeten herdenken en in de toekomst anders moet worden georganiseerd", zegt Holtzer. Dat wordt volgens haar de grote uitdaging: om met een kleiner aantal werknemers toch kwaliteit in de zorg te garanderen.

Meest gelezen