Voorlopig geen oplossing voor wolven op drukke N76 in Oudsbergen: "Roosters ontworpen om everzwijnen en reeën tegen te houden"

Er is niet meteen een oplossing om te voorkomen dat wolven nog op de drukke Weg naar Meeuwen in Oudsbergen kunnen. Langs de weg zijn wildrasters geplaatst maar de wolven kunnen met gemak over de veeroosters op de plaatsen waar er geen omheining staat, omdat bijvoorbeeld boeren daar op hun land moeten geraken. "Die roosters zijn bedoeld om wilde dieren zoals reeën en everzwijnen tegen te houden", zeggen de experts van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek.   

De voorbije weken zagen tientallen automobilisten hoe een wolf met gemak de Weg naar Meeuwen in Oudsbergen op loopt, ondanks de wildrasters en veeroosters die daar zijn geïnstalleerd.  Het Agentschap Wegen en Verkeer en de experten van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) hebben niet meteen een oplossing om dat te voorkomen. 

"Die veeroosters zijn ontworpen om dieren met hoeven zoals reeën en everzwijnen tegen te houden", legt Koen Van Muylem van het INBO uit. De roosters breder maken, zoals de burgemeester van Oudsbergen voorstelt, is volgens de experts geen oplossing. "Een wolf is een inteligent dier en als die een zwakke schakel vindt, dan zal hij daar gebruik van maken. Dat zien we ook als het gaat over de omheiningen rond weilanden." 

Waarschijnlijk is dit een tijdelijk probleem, het zijn de jonge wolven die het terrein aan het verkennen zijn

Koen Van Muylen, woordvoerder INBO

"Wellicht gaat het hier om een tijdelijk probleem", gaat Van Muylem verder. "Het zijn de jonge wolven die het terrein aan het verkennen zijn en zich ook overdag laten zien. Volwassen wolven weten wel hoe ze een weg veilig moeten oversteken." Vorig jaar werd op de Weg naar Zwartberg in Oudsbergen nog een wolf aangereden, het dier raakte gewond maar kon nog op eigen kracht wegvluchten. 

De Weg naar Meeuwen wordt binnenkort uitgerust met een wilddetectiesysteem. Op 1 plaats is er een doorgang gemaakt in de wildrasters. Als er een wild dier aankomt, dan worden de automobilisten gewaarschuwd en moeten ze hun snelheid verminderen. Die aanpak werd eerder al succesvol uitgetest langs de Kamperbaan tussen Hechtel en Leopoldsburg.

Meest gelezen