Zoekactie naar nest Aziatische hoornaars in Aarschot: "We hopen het snel te vinden en te vernietigen"

In Aarschot wordt gezocht naar een nest Aziatische hoornaars. De laatste dagen hebben meerdere mensen een Aziatische hoornaar gespot in de buurt van de Orleanstoren in Aarschot. Het nest van de beestjes is nog niet gevonden, maar moet zo snel mogelijk worden verdelgd, want de exotische hoornaar is gevaarlijk voor de inheemse bijen. 

"De Aziatische hoornaars in Aarschot zijn voor het eerst het voorbije weekend gespot", vertelt imker Kevin Verbeeck aan Radio 2 Vlaams-Brabant. De Aziatische hoornaar is niet gevaarlijk voor de mens, maar wel voor de bijen. "Hoornaars jagen graag op honingbijen en dat brengt de kolonies honingbijen van imkers in gevaar. Daarom is het belangrijk dat het nest van de Aziatische hoornaars gevonden én verdelgd wordt."

Om het nest te vinden, wordt er vandaag een zoekactie gehouden in Aarschot. De groep van 12 vrijwilligers zoekt niet zomaar in het wilde weg, maar gaat gestructureerd  te werk, legt imker Verbeeck, die de zoekactie coördineert, uit. "Na de meldingen zijn we meteen in actie gekomen. Met de hulp van de plaatselijke imkersgild ISABO zijn er wiekpotten gehangen met lokstoffen in. De hoornaars die er op af komen, werden geobserveerd en gemerkt. Aan de hand van die markeringen hebben we vliegrichtingen kunnen bepalen. Aan de hand van die vliegrichtingen konden we raakvlakken vaststellen en zo hebben we kunnen bepalen waar we moeten zoeken."

Beluister hier het interview met imker Verbeeck of lees verder onder het audiofragment.

"Met een groep van een twaalftal vrijwilligers kunnen we vandaag  gericht gaan zoeken in een klein stukje bos in Aarschot in de buurt van de Orleanssite", vertelt Verbeeck. "Nu rest de vraag: zitten ze in een hoge boomkruin of in een nest dicht bij de grond? Hoornaars maken vaak hun nest in de kruinen van bomen van 20 tot 30 meter hoog, maar sommigen maken een nest in een schuilplaats laag bij de grond."

"Eens gevonden verwittigen we de brandweer, die hebben een specialiseerd team om het vernietigen. Daarna hopen we er vanaf te zijn , hoewel er een grote kans is dat er al jonge koninginnen in het nest zijn die binnenkort uitvliegen om hun eigen nest te maken. Het is dus een kwestie van dit nest snel te vinden en te verdelgen."

Meest gelezen