Stad Gent

140.000 bezoekers in Gent voor Lichtfestival: "Het was druk, maar alles is vlot verlopen"

De eerste dag van het Lichtfestival in Gent lokte 140.000 bezoekers naar de stad. "Het was druk, maar op een paar verkeersinbreuken en een wildplasser na, waren er geen incidenten", vertelt Matto Langeraert van de Gentse politie. De stad roept op om vandaag en de rest van het weekend met de fiets naar de stad te komen of gebruik te maken van de park-and-rides, omdat gisteren rond 20 uur alle parkings in de binnenstad volzet waren.

Zo'n 140.000 mensen waren er gisteren bij op de openingsavond van het Lichtfestival in Gent. Dat zijn er 50.000 meer dan de vorige editie in 2018, toen waren er 90.000 bezoekers op de eerste dag. Ondanks het grote aantal aanwezigen waren er geen noemenswaardige incidenten. 

"Er waren een paar mensen die geen mondmasker aanhadden of in de verkeerde richting wandelden. Die hebben we aangesproken", vertelt Matto Langeraert van de Gentse politie. "We hebben wel enkele pv's uitgeschreven voor voertuigen die verkeerd geparkeerd stonden of in een zone reden waar dat niet mag. En we hebben een wildplasser tegengehouden."

Politie werkt zoals tijdens de Gentse Feesten

Tijdens het Lichtfestival werkt de Gentse politie op een gelijkaardige manier als tijdens de Gentse Feesten. "Er is een commandopost waar alle camerabeelden binnenkomen. Zowel de politie, de brandweer als het Rode Kruis zijn daar aanwezig.  Als er ergens een probleem is, bijvoorbeeld als we zien dat het op een bepaald punt te druk is, dan kunnen we de ploegen op het terrein aansturen. Er zijn zowel ploegen in burger als in uniform op het terrein", aldus Langeraert.

Lees voort onder de foto.

Centrumparkings snel volzet

Rond 20 uur waren alle parkings in de binnenstad volzet. De stad roept iedereen dan ook op om zoveel mogelijk gebruik te maken van de park-and-rides, want daar was het gisteren rustiger: P+R Weba was voor 50 procent bezet, P+R Blaarmeersen voor 40 procent en op P+R The Loop was maar 25 procent van de parkeerplaatsen bezet. Tussen die parkings en het parcours zijn shuttlebusjes voorzien.

Ook de fietsenparkings werden gisteren gretig gebruikt. Zo was de extra fietsenparking aan het Coyendanspark volledig volzet en de Sint-Michielsparking was voor 75 procent bezet. Op de fietsenparking aan DOK was het rustiger, met een bezetting van 25 procent.

Op de website van de stad kan je steeds in realtime bekijken waar er nog plaats is voor je fiets of wagen. 

Meest gelezen