Radio 2

Abdij van Averbode bereidt koninklijk bezoek voor

Het koningspaar bezoekt op 17 november een aantal plaatsen in het Hageland. Ook de abdij van Averbode staat op het programma. Daar zijn ze al volop bezig met de voorbereiding van het bezoek. 

"Wij hebben twee weken geleden een telefoontje gekregen van het paleis in Brussel", vertelt abt Marc Fierens. "Dat was wel even schrikken, maar we hebben dan meteen het nodige gedaan om het bezoek goed te laten verlopen."

Boudewijn

Het is trouwens niet de eerste keer dat een lid van het koningshuis de abdij van Averbode bezoekt. "In 1985 kregen we toenmalig koning Boudewijn op bezoek", herinnert de abt zich. "Hij was op doortocht van Leopoldsburg naar Zichem, waar de honderdste verjaardag werd gevierd van de geboorte van schrijver Ernest Claes. De vorst heeft toen samen met ons het middagmaal gebruikt, een eenvoudige maaltijd met een glas water." 

Kloostergang

Filip en Mathilde zullen op 17 november ook door de grote kloostergang wandelen. "Dit is een heel belangrijke plek voor ons", geeft abt Fierens aan. "Hier kunnen we wandelen en rustig nadenken. Bovendien liggen hier onder de vloer bijna 200 voorgangers begraven. Dat geeft een groot gevoel van verbondenheid met de orde", aldus Fierens. 

Beluister hieronder het gesprek met abt Fierens of lees verder onder het fragment.

"Er leven in Averbode momenteel nog 32 broeders. Nog 20 andere broeders leven op andere plaatsen. Onze jongste medebroeder is 24, de oudste confrater is 94", geeft de abt nog mee.  Het koningspaar krijgt op 17 november een rondleiding door heel de abdij. Als het mooi weer is, wordt het bezoek afgerond met een groepsfoto op de trappen van de kerk. 

Meest gelezen