Antwerpse Groen-fractie roept op tot heraanleg plein aan station Antwerpen-Berchem na 2 dodelijke ongevallen

Imade Annouri, de Antwerpse fractieleider van Groen, wil dat het plein aan het station van Antwerpen-Berchem heraangelegd wordt, nadat er de voorbije week 2 dodelijke ongevallen gebeurden. Die oproep deelt hij op Twitter, samen met een filmpje van een vrachtwagen die opnieuw over het plein rijdt. Een opvallend beeld, aangezien de politie er dranghekken had geplaatst. "Er moeten aparte laad- en loszones komen voor vrachtverkeer en het plein moet veiliger en makkelijker toegankelijk worden voor voetgangers", vertelt Annouri aan Radio 2 Antwerpen. Intussen zijn er ook al paaltjes geplaatst aan de kant van de Uitbreidingsstraat. 

De voorbije week gebeurden er aan het plein van station Antwerpen-Berchem 2 dodelijke ongevallen, allebei door een vrachtwagen die een voetganger had aangereden. Daarom plaatste de politie er dranghekken, om extra duidelijk te maken dat het verboden is voor vrachtwagens om het plein op te rijden. 

Ondanks die dranghekken reed er gisteren toch nog een vrachtwagen op het plein, dat deelt Antwerps gemeenteraadslid Imade Annouri (Groen) met een filmpje op Twitter. Hij roept daarbij op tot een structurele aanpak. "Het station in Berchem is een van de drukste punten in Antwerpen, daar passeren elke dag duizenden pendelaars. De dramatische ongevallen van de afgelopen dagen bieden kansen om structureel veranderingen door te voeren. Het plein moet heraangelegd worden", zegt Annouri aan Radio 2 Antwerpen. 

Dranghekken of paaltjes niet voldoende

Intussen zijn er aan de kant van de Uitbreidingsstraat paaltjes geplaatst in de plaats van dranghekken. Zo is het er niet meer mogelijk om het plein op te rijden. Maar volgens Annouri is dat niet voldoende: "Er zijn meerdere problemen die aangepakt moeten worden. Eerst en vooral moeten voetgangers en fietsers daar vlot kunnen passeren, zonder dat ze in conflict geraken met vrachtverkeer. Zorg ervoor dat er aparte laad- en loszones komen voor licht vrachtverkeer." 

"Het plein moet ook heraangelegd worden, zodat het makkelijk toegankelijk wordt voor blinden en slechtzienden. Dat is momenteel ook een groot probleem", gaat Annouri verder. "Het plein moet eindelijk veilig worden voor zoveel mogelijk mensen."

In de eerstvolgende gemeenteraad zal Groen aan het schepencollege vragen welke oplossingen er aankomen en of er werk gemaakt zal worden van de heraanleg van het plein.   

Meest gelezen