Isabelle Dekeyzer

Gent overrompeld met tienduizenden bezoekers op tweede avond van lichtfestival 

De stad Gent is afgelopen avond overrompeld door een massa bezoekers van het lichtfestival. Het evenement, met lichtinstallaties verspreid over het stadcentrum, lokte nu mogelijk nog meer kijklustigen dan woensdag, toen er 140.000 koppen werden geteld. Vanavond was dat aantal al om 20.30 uur bereikt. De Gentse schepen voor Evenementen, Annelies Storms (Vooruit), had in de loop van de avond opgeroepen om niet meer naar Gent te komen.

Doordat de tweede avond van het lichtfestival in Gent nog meer volk aantrok, dan de eerste avond, riepen het stadsbestuur en de politie van Gent in de loop van de avond op om niet meer naar Gent te komen. 

Die oproep heeft effect gehad, volgens schepen Storms. "We hebben gezien dat op een bepaald moment het aantal bezoekers begon te verminderen.” Rond 23 uur zag de schepen dat het nog “gezellig” druk was in de Gentse binnenstad, met weliswaar “hier en daar nog heel drukke punten”. “Maar alles is nu zeker onder controle”, verzekerde de schepen.  

Videospeler inladen...

Corona

Schepen Storms merkt op dat het advies niet meteen iets met de coronamaatregelen te maken had. De oproep om niet meer naar de stad te komen werd gedaan omdat er simpelweg te veel volk was, waardoor de veiligheid in het gedrang dreigde te komen. 

Volgens de schepen heeft de stad alle maatregelen genomen om de verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk tegen te gaan. Zo is er een mondmaskerplicht die volgens de schepen vrij goed wordt opgevolgd. Daarnaast moeten de mensen ook allemaal in dezelfde richting lopen, waardoor ze elkaar zo min mogelijk kruisen. 

Komende dagen

Het lichtfestival loopt nog tot en met zondag; welke lessen trekt het stadsbestuur uit de afgelopen dagen?  Schepen Storms zegt dat de situatie telkens heel goed opgevolgd wordt, zowel op de invalswegen als langs het volledige parcours. "Als het nodig zou zijn, zullen we de komende dagen opnieuw ingrijpen", verzekert ze.

Praktisch

Het Lichtfestival vindt plaats van woensdag 10 tot en met zondag 14 november. Op woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag start het festival om 19 uur en eindigt het om middernacht. Op zondag start het festival om 18 uur en eindigt het om middernacht.

Meest gelezen