(c) dpa-Zentralbild/dpa-pool

Elon Musk verkoopt voor 5 miljard dollar aan aandelen in Tesla na Twitterpoll

Tesla-topman Elon Musk heeft maandag voor ruim 5 miljard dollar aandelen van de autobouwer verkocht. Dat blijkt uit documenten die gisteren zijn ingediend bij de Amerikaanse beurswaakhond. Enkele dagen geleden vroeg hij aan zijn 63 miljoen volgers op Twitter of hij al of niet 10 procent van zijn aandelen in Tesla moest verkopen.

Eind vorige week vroeg Musk aan zijn Twitter-volgers of hij al dan niet 10 procent in zijn aandelen van Tesla moest verkopen. 3,5 miljoen volgers brachten hun stem uit, 58 procent van hen vond dat hij dat moest doen.

Woensdag zijn documenten ingediend bij de Amerikaanse beurswaakhond die meer inzichten verschaffen in de verkoop. De trust van Musk verkocht bijna 3,6 miljoen aandelen in Tesla, goed voor ongeveer 4 miljard dollar. Daarnaast verkocht Musk nog eens 934.000 aandelen ter waarde van 1,1 miljard dollar.

Uit de documenten blijkt verder ook dat Elon Musk de verkoopsprocedure  van aandelen al op 14 september opgestart heeft, bijna twee maanden voor hij zijn vraag op Twitter gesteld had dus.

Miljardairstaks

“Er is de laatste tijd veel te doen geweest over niet-gerealiseerde winsten, als middel voor belastingontwijking, dus stel ik voor om 10 procent van mijn Tesla-aandelen te verkopen”, schreef Musk in zijn tweet. Zijn twittervraag hangt samen met de miljardairstaks die Democraten in de VS willen invoeren. Senator Ron Wyden wil iedereen met een vermogen boven 1 miljard dollar, of die drie jaar op rij meer dan 100 miljoen dollar verdiend heeft, belastingen laten betalen op hun winsten uit aandelen en andere beleggingen.

Musk heeft zelf geen cash, hij leeft van leningen waarvoor hij zijn aandelen in onderpand geeft. Maar omdat hij die aandelen als werknemer heeft verworven, worden die niet gewoon belast. Als hij ze verkoopt, kan hij er wel gewoon op belast worden. En kan hij dus voldoen aan zijn verplichtingen. "Dat is de enige manier waarop ik persoonlijk belasting kan betalen", zei Musk.

Volgens het zakenblad Forbes is Elon Musk de rijkste mens ter wereld. Hij beschikt over een persoonlijk fortuin van 280 miljard dollar. Als de miljardairstaks er komt, kan die Musk een flinke duit kosten.

Meest gelezen