Europese regulator keurt twee nieuwe coronageneesmiddelen met antilichamen goed

Ronapreve en Regkirona, geneesmiddelen die werken met antilichamen, hebben van het Europees geneesmiddelenagentschap (EMA) groen licht gekregen voor de behandeling van Covid-19. De middelen verkleinen de kans op een zware vorm van de ziekte, maar er zijn wel voorwaarden aan verbonden. 

Ronapreve, van het Zwitserse farmabedrijf Roche, mag gebruikt worden bij volwassenen en adolescenten ouder dan 12 jaar die ten minste 40 kilogram wegen. Het moet gaan om patiënten die nog geen extra beademing nodig hebben. 

Als zij een verhoogd risico lopen om zwaar ziek te worden door het coronavirus, dan kan het geneesmiddel worden ingezet, meldt het EMA. Het middel kan ook preventief werken tegen Covid-19. Het wordt intraveneus toegediend, via een infuus of een injectie. 

Regkirona, van het Zuid-Koreaanse Celltrion healthcare, wordt onder dezelfde omstandigheden aanbevolen, maar enkel voor volwassenen. Klik hier om de volledige mededeling van het EMA te lezen. 

Europese primeur

Het is de eerste keer dat dit type van behandeling, met een cocktail van antilichamen, in Europa wordt goedgekeurd. De monoklonale antilichamen die ingezet worden zijn een soort eiwitten die zich vasthechten aan een welbepaald doel, in dit geval het eiwit dat het coronavirus gebruikt om de menselijke cel binnen te dringen. 

Uit studies blijkt dat bij een behandeling met Ronapreve of Regkirona de kans om in het ziekenhuis te belanden of te sterven, licht daalt, al waren er nog altijd patiënten die alsnog naar het ziekenhuis moesten of overleden. 

De Europese Unie moet de goedkeuring nog bevestigen, maar zal wellicht het advies van het EMA volgen. Tot nu toe is in de EU alleen het geneesmiddel Veklury (remdesivir) goedgekeurd als speciaal coronamedicijn. Het werd ontwikkeld door het Amerikaanse Gilead Sciences.

Meest gelezen