Radio 2

Ieper wil vredesplaats, waar ook burgerslachtoffers herdacht kunnen worden

Vandaag met Wapenstilstand hield Handicap International Belgium een herdenkingsmoment voor burgerslachtoffers van oorlogen. Voor de gelegenheid werd een tijdelijk monument geplaatst in een park aan het station van Ieper. Ze hopen om zo'n monument permanent in Ieper op te richten. De stad heeft laten weten dat ze als Vredesstad een vredesplaats willen creëren, waar ook burgerslachtoffers herdacht kunnen worden. 

In de streek rond Ieper leeft het oorlogsverleden meer dan elders in Vlaanderen. Toch ligt de klemtoon vaak op de gesneuvelde soldaten. Handicap International vroeg met een extra herdenkingsmoment vandaag ook aandacht voor de burgers onder de slachtoffers. Wie een bombardement dan al overleeft, houdt er ook vaak een zware handicap aan over.

Zware tol

Tijdens de Eerste Wereldoorlog was ongeveer 15 procent van alle slachtoffers een burger. Tegenwoordig vallen die cijfers veel zwaarder uit. Ongeveer 90 procent van alle slachtoffers in oorlogen en gewapende conflicten wereldwijd zijn burgers en geen soldaten. Om de 24 minuten valt een nieuw burgerslachtoffer. Dat komt neer op 60 mensen per dag. Handicap International wijt dat aan het feit dat er veel bombardementen in drukbevolkte gebieden gebeuren.  

Radio 2

Tijdens deze Wapenstilstand heeft Handicap International Belgium een tijdelijk monument in de vorm van een grafzerk geplaatst in een park aan het station van Ieper. Het blijft er maar één dag liggen. Het monument heeft eerder al rondgereisd via Brussel, Luxemburg en Frankrijk. Waarom nu in Ieper ook, legt Erwin Telemans, directeur van Handicap International Belgium uit. "In Ieper gaan ze heel bewust om met hun oorlogsverleden. We hebben een goede band met de stad. We koesteren de droom om in Ieper een definitief monument te plaatsen."

Iedereen heeft inspraak voor nieuwe vredesplaats

Het stadsbestuur van Ieper kan zich daar zeker in vinden. Vredesambtenaar Filip Deheegher: "Na een eeuw vooral aandacht te hebben voor militaire slachtoffers groeit in de stad een beweging om ook stil te staan bij burgerslachtoffers. Wij willen samenzitten met alle mensen die zich daarbij betrokken voelen. Samen zoeken we naar een geschikt kunstwerk en een goede plaats om van Ieper Vredesstad een actueel verhaal te maken, waarbij we bijvoorbeeld ook aandacht hebben voor de burgerslachtoffers in de oorlog in Syrië. Ofwel plaatsen we het monument in het hart van de stad ofwel op de vestingen, maar dat zal van het soort kunstwerk afhangen. Op 16 november is er om 19.30 uur een eerste bijeenkomst in het Vleeshuis van Ieper. Daar kunnen mensen bijvoorbeeld een kunstenaar voorstellen, die kan helpen bij het ontwerpen van de plaats. Iedereen is er welkom om zijn zegje te doen!"

Meest gelezen