Maurice Willocx

Heemkundige kring redt vier graven van oud-strijders uit Eerste Wereldoorlog: "Verdienen eeuwig respect"

De heemkundige kring Opwijk-Mazenzele heeft vier graven van oud-strijders uit de Eerste Wereldoorlog gered. De concessie voor de graven was afgelopen en daardoor dreigden de graven te verdwijnen. Op initiatief van de kring zijn de betrokken concessies nu verlengd.

"Voor de graven van de oud-strijders waren oorspronkelijk eeuwigdurende concessies van kracht", vertelt Maurice Willocx van de heemkundige kring. "Maar in 1971 is die wetgeving gewijzigd. De maximale duur van de concessies was vanaf dan nog 50 jaar. Die liepen dit jaar dus af en daarom hebben wij de verlenging aangevraagd, nadat de familie dat niet had gedaan", licht Willocx toe.   

De heemkundige kring heeft het gemeentebestuur al enkele keren gevraagd om de graven van de oud-strijders op te nemen in de lijst van beschermde graven. Voor die graven kan de gemeente zelf de concessie verlengen. "Maar dat wil de gemeente niet doen omdat ze buiten de ereperken liggen. Dat zijn speciale zones op een begraafplaats voor bijvoorbeeld oud-strijders", verduidelijkt Willocx. 

De belangstelling voor de Eerste Wereldoorlog vermindert misschien wel wat, maar deze graven moeten we toch kunnen bewaren
Maurice Willocx, heemkundige kring Opwijk-Mazenzele

"De belangstelling voor de Eerste Wereldoorlog vermindert misschien wel wat, maar deze graven moeten we toch kunnen bewaren. Die mensen die in de oorlog gesneuveld zijn verdienen toch ons eeuwig respect", vindt Willocx. "Bovendien houdt het argument van plaatsgebrek geen steek. Want zowel op de begraafplaats van Mazenzele als die van Opwijk zelf is er nog veel ruimte vrij. Deze historisch waardevolle graven kunnen we niet laten verdwijnen", besluit Willocx.  

Meest gelezen