Radio 2

Jaarmarkt Sint-Pieters-Leeuw vindt plaats onder dreigende schaduw van corona: "Thuisblijven was geen optie"

Vandaag, 11 november, is het jaarmarkt in Sint-Pieters-Leeuw. De gemeente heeft beslist om het evenement toe te laten, mits het respecteren van enkele coronamaatregelen. 

Na een jaar gedwongen pauze door corona is het vandaag opnieuw jaarmarkt in Sint-Pieters-Leeuw. Het is één van de grootste in de omgeving. Er zijn dit jaar wel enkele extra regels en beperkingen. Zo is het aantal kramen dit jaar beperkt tot 180. Afgelopen edities waren dat er een paar tientallen meer. Alle bezoekers moeten een mondmasker dragen en dezelfde looprichting volgen. En er mag alleen in openlucht eten en drank geserveerd worden.

Ik wil hier zijn

André staat aan het kraampje van voetbalclub Leeuw-Brucom. "Wij hebben hier een standje om onze club te promoten. Ik doe dit al jaren. Thuisblijven was geen optie", lacht hij. "De jaarmarkt is een magnifiek evenement, en ik wil hier zijn. Zoveel mogelijk jenevers en pintjes verkopen voor onze clubkas, dat is hier vandaag mijn doel."

Eerste keer

Voor Kristof Beckers van café De Gareelmaeker is het de eerste jaarmarkt. Hij nam het café eind 2019 over en vorig jaar was er door corona geen jaarmarkt. "We zijn er om zes uur vanmorgen aan begonnen. Ik ben blij dat het kan, ondanks enkele beperkingen. Zo mogen we alleen buiten de mensen bedienen. Maar we hebben twee tenten met verwarming gezet. Daar zijn geen mondmasker en CST nodig én het is gezellig", stelt Kristof.

Radio 2

Soep met ballekes en een druppel

Ook Francis van de Ruisbroekse tennisclub is blij dat zijn vereniging opnieuw een standje heeft op de jaarmarkt. "Onze après-ski bar is aangevuld met pistolets en soep met ballekes. De mensen zijn blij dat ze opnieuw eens op straat mogen komen. Voor ons is dit niet meteen een grote bron van inkomsten, maar wel een manier om ons bekend te maken bij het lokale publiek. En een druppelke hoort daar ook bij", besluit Francis lachend. 

Meest gelezen