BEKIJK - Einde Eerste Wereldoorlog traditioneel herdacht met Last Post in Ieper

Aan de Menenpoort in Ieper is het einde van de Eerste Wereldoorlog herdacht, vandaag 103 jaar geleden. Dat gebeurde onder meer met het blazen van de Last Post. Het was de 32.317e keer dat de Last Post werd gespeeld onder de Menenpoort, ter herdenking van de gesneuvelden.

Vorig jaar was de ceremonie onder de Menenpoort erg beperkt wegens corona. Dit jaar was er weer publiek, al voelen ze in Ieper wel nog steeds de impact van de crisis aangezien de Britten nog niet zo talrijk zijn als andere jaren. In 2019 was er overigens ook al opvallend minder volk dan tijdens de grootschalige herdenkingen rond 100 jaar Eerste Wereldoorlog.

Het klaroengeschal van de Last Post weerklonk ook nu weer ter herdenking van de Wapenstilstand en de vele gesneuvelden. Dat gebeurt traditioneel onder de Menenpoort, de plaats langs waar de soldaten naar het front trokken, velen om nooit meer terug te keren. In de Poort staan ruim 55.000 namen gebeiteld van Britse soldaten van wie het lichaam nooit werd teruggevonden.

Videospeler inladen...

De Last Post leidde oorspronkelijk het einde van de werkdag voor de soldaten in, maar wordt sinds 2 juli 1928 elke avond om 20 uur onder de Menenpoort gebracht door vrijwilligers van de Last Post Association, als definitief vaarwel aan de gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog. Tijdens de Duitse bezetting in de Tweede Wereldoorlog was er een vervangceremonie in Engeland, maar op de dag van de bevrijding van Ieper op 6 september 1944 was er opnieuw een Last Post te horen onder Menenpoort. 

Al even traditioneel tijdens de ceremonie: het neerdalen van de poppies, de herdenkingsklaprozen:

Videospeler inladen...

Ook aan de Congreskolom in Brussel - aan het Graf van de Onbekende Soldaat - is Wapenstilstand herdacht. Dat gebeurt traditioneel met een militaire ceremonie die hulde brengt aan de slachtoffers die vielen tijdens de twee wereldoorlogen. Op de ceremonie was koning Filip aanwezig, net als enkele vertegenwoordigers van de federale regering.

Videospeler inladen...

Meest gelezen