Radio 2

Standbeeld voor de onbekende oorlogsvrouw onthuld in Leuven

In Leuven is vandaag het standbeeld van de onbekende oorlogsvrouw onthuld. Volgens de vredesbeweging zijn ook vrouwen grote slachtoffers van oorlogen. Daarom verdienen ze een standbeeld.

Het nieuwe standbeeld staat op het Jeanne Devosplein in Kessel-Lo. De officiële naam van het kunstwerk is Onbekende Oorlogsvrouw-Vrede heeft Vrouwen nodig. Het werd gebeeldhouwd door Liliane Versluys uit Leuven. Zij is pacifiste, feministe, advocate en ook beeldhouwster en schilderes.  Zij wil bijdragen aan een betere wereld door onrecht te bestrijden en door met beelden vorm te geven aan wat niet uitgesproken kan worden. 

"Er wordt te weinig vanuit genderperspectief naar oorlog gekeken", vindt professor Em. Katlijn Malfliet van de Leuvense Vredesbeweging. "Er zijn talloze monumenten voor de onbekende soldaat. Maar vrouwen zijn evengoed slachtoffer. Ze verliezen een man of kind, ze worden verkracht enzovoort. Daarom hebben vrouwen, nog meer dan mannen, reden om aan vrede te werken", aldus Malfliet.

Het kunstwerk beeldt een piëta uit, maar niet op de klassieke wijze. "Het is enerzijds een vrouw die treurt om een andere vrouw. Anderzijds wijst een derde vrouw naar een toekomst vol vrede. Het is dus een heel positieve boodschap die gebracht wordt", stelt Malfliet. 

Schepen van Diversiteit Lies Corneillie (Groen) vindt het standbeeld een meerwaarde voor Leuven:  "Leuven profileert zich de laatste jaren meer en meer als Vredesstad en de stad en de Leuvense Vredesbeweging werken positief en actief samen.  De vele vrouwen, migranten, vluchtelingen, buitenlandse studenten uit conflictgebieden die in Leuven verblijven, zullen zich herkennen in het standbeeld.  Dit kan bijdragen tot hun integratie en traumaverwerking door het tonen van waardering en respect voor de lange weg die deze vrouwen hebben afgelegd, met of zonder hun gezin".

Meest gelezen