Radio 2

Man uit Lievegem krijgt medaille omdat hij vorig jaar vrouw redde die met wagen in kanaal was beland

Niek Boerjan uit Lievegem heeft een medaille gekregen van het Carnegie Hero Fund, een gerenommeerd internationaal heldenfonds. Ruim een jaar geleden zag hij hoe een vrouw in Deinze met haar wagen het kanaal in reed. Hij wist de vrouw toen uit haar zinkende wagen te redden.

De huldiging voor Niek Boerjan uit Lievegem kwam er voor een heldendaad die hij vorig jaar verrichtte. Hij krijgt een zilveren medaille van het internationale Carnegie Hero Fund. Een jaar geleden redde hij een vrouw die een zelfmoordpoging deed. Ze reed met haar wagen in een kanaal in Deinze, maar Boerjan heeft de vrouw uit haar zinkende wagen gered. 

"Ik schrok er zelf wel een beetje van dat mensen mij een held noemen, want eigenlijk voel ik me helemaal geen held", zegt de Lievegemnaar. "Mensen maken mij wel geregeld duidelijk dat ik iets heel moedig heb gedaan. Ik ga de medaille zeker een mooie plek geven. Het is de eerste medaille die ik ooit heb gewonnen."

Samen met dochter

Boerjan passeert de plaats waar de zelfmoordpoging gebeurde nog bijna elke dag. "Dan kijk je wel eens en dan denk je opnieuw aan dat moment", klinkt het. "Soms denk ik ook: stel dat ik niks had gedaan, of dat ik haar niet uit die wagen had gekregen, dan was die vrouw gewoon gestorven."

Ik dacht niet na. Ik deed gewoon wat moest gebeuren.

Niek Boerjan

Ook de rol van zijn dochter verdient erkenning, vindt Boerjan. "Terwijl ik het water insprong, belde zij meteen de hulpdiensten. We handelden puur instinctief. Pas achteraf besefte ik dat ik eigenlijk ook mezelf in gevaar had gebracht, want in het water springen is nooit zonder risico. Maar op zo'n moment denk je niet na. Je doet gewoon wat moet gebeuren: in het water springen en die vrouw redden. "

Wie met vragen zit rond zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de website www.zelfmoord1813.be.

Meest gelezen