Mechelse politie houdt 50-tal fietsers zonder verlichting tegen tijdens grote controleactie

De Mechelse politie hield gisterenavond een grote actie aan de Veemarkt om fietsers te controleren op hun verlichting. Daarbij deelden ze 47 boetes uit aan fietsers die niet volledig in orde waren. Ook 9 minderjarigen werden tegengehouden. "Ik vind het wat jammer dat ik betrapt ben, want het is toch een serieuze boete. Maar het is wel een goede waarschuwing", zegt Lisanne, die werd beboet omdat ze met een kapot achterlicht reed. Alle overtreders kregen ook een fietslichtje om hun rit nog veilig verder te kunnen zetten.

De politie Mechelen-Willebroek is gisteren gestart met een grootschalige controleactie op fietsverlichting. Net zoals in een aantal andere steden en gemeenten wil de politie vooral sensibiliseren tijdens de donkere herfst- en wintermaanden. "We hebben hiervoor uiteraard ook al gecontroleerd, maar nu gaat het om een grote actie in Mechelen en Willebroek", zegt commissaris Gino Verbrugge. 

"We proberen om bij zoveel mogelijk fietsers de verlichting in orde te krijgen, want dat is zeer belangrijk om goed zichtbaar te zijn in het verkeer", gaat Verbrugge verder. "Met donkere kledij en zonder fietsverlichting ben je maar zichtbaar tot 20 meter ver als het donker is. Een auto heeft een stopafstand van 26 meter. Als je die afstanden met elkaar vergelijkt, dan is de rekening snel gemaakt. Je komt heel snel terecht onder zo'n auto." 

Meer dan 50 overtreders

Ondanks die sensibilisatie en jaarlijkse controlacties, heeft nog niet iedereen de boodschap begrepen. De Mechelse politie hield gisterenavond meer dan 50 mensen tegen bij wie de fietsverlichting niet volledig in orde was. 47 mensen kregen een boete en 9 minderjarigen zullen een brief toegestuurd krijgen om hun ouders in te lichten.

Onder meer Lisanne kreeg een boete: "Ik vind het een beetje jammer, want de batterij van mijn achterlicht was gewoon kapot. Het is dan spijtig dat je betrapt wordt, want een boete van 58 euro is toch serieus voor zoiets kleins. Maar het is een goede waarschuwing, want ik besef ook wel dat je niet altijd door auto's gezien wordt."

Zeker als je snel heen en weer moet, denk je niet snel aan je fietslicht. Ik durf daar wel vaker slordig mee zijn

Fietser Ryan, tegengehouden zonder werkend achterlicht

Fietser Ryan was zijn achterlicht dan weer vergeten aanzetten. "Ik durf wel vaker slordig te zijn met mijn fietslichten. Zeker als je snel heen en weer moet, dan denk je er niet snel aan. Zo'n boete is heel zuur, zeker als student, maar het is wel een goede compensatie dat ik nu een fietslichtje krijg om naar huis te rijden", zegt hij. 

Ook in de toekomst zal de politie in Mechelen en Willebroek controleacties houden. 

Meest gelezen