Radio 2

Mol herdenkt einde Eerste Wereldoorlog met grote optocht: "Ervoor zorgen dat ook jeugd stilstaat bij oorlog"

In Mol werd deze voormiddag het einde van de Eerste Wereldoorlog herdacht met een grote optocht door een fanfare en de leden van de Verbroedering Vaderlandslievende Groeperingen (VVG). Zij gingen naar twee oorlogsmomumenten in Mol om de gesneuvelden te herdenken. "We willen ook de jeugd laten herinneren waarvoor onze grootouders gestreden hebben", zegt ondervoorzitter François Balen van VVG.

Vandaag, op 11 november, is er ter ere van Wapenstilstand in bijna elke gemeente en stad een herdenking van de doden die gevallen zijn in de twee wereldoorlogen. Ook in Mol werd het einde van de Eerste Wereldoorlog herdacht. Leden van de Verbroedering Vaderlandslievende Groeperingen (VVG) gingen samen met brandweer en politie een eerbetoon brengen aan de gesneuvelde soldaten, aan twee oorlogsmonumenten. 

Belangrijk dat onze ouders en grootouders die voor onze vrijheid hebben gestreden, niet worden vergeten

François Balen, ondervoorzitter Verbroedering Vaderlandslievende Groeperingen

"VVG vindt het heel belangrijk dat de gebeurtenissen van de oorlogen nog herinnerd worden door onze jeugd en dat onze ouders en grootouders die voor onze vrijheid gestreden hebben, niet worden vergeten", zegt ondervoorzitter François Balen. Ook vaandeldrager Jan Sanne neemt met een belangrijke reden deel aan de optocht. "Ik had aan mijn vader beloofd om dit voort te zetten en om het oorlogsverleden niet te vergeten." 

Na toespraken van de leden van VVG en de schepen van Erfgoed, Frederik Loy (CD&V), werden er bloemen neergelegd op de monumenten voor WOI en WOII. Daarna weerklonk de traditionele Last Post. Onder meer toeschouwer Tom Staes bracht zijn kinderen bewust mee naar de herdenking: "We hebben onze kinderen meegebracht om ze te laten stilstaan bij wat de oud-strijders voor ons betekend hebben", vertelt hij.

Radio 2
Radio 2

Meest gelezen