foto: Radio 2

Pelt herdenkt einde Eerste Wereldoorlog: “Met corona hebben we ook een oorlog meegemaakt”

Vandaag wordt het einde van de oorlog van 1914-1918 herdacht. In Pelt is de link gelegd tussen de oorlog die begin vorige eeuw verwoestend was voor ons land en de coronacrisis van nu. 

In Pelt werd een krans neergelegd aan het monument dat de slachtoffers herdenkt van de Eerste Wereldoorlog. Op 11 november 1918 werd een staakt-het-vuren bereikt tussen de strijdende partijen waardoor er een einde kwam aan de ellende van de oorlog. Burgemeester Frank Smeets (CD&V) legt een link met de coronacrisis die we nu meemaken. “Het afgelopen jaar hebben we ook wat oorlog meegemaakt. Door COVID-19 werden de grenzen gesloten, is de avondklok ingesteld, cafés en scholen gingen dicht en de ziekenhuizen gingen over naar een oorlogsscenario. Daarom is het belangrijk dat we 11 november moeten herdenken als een teken van hoop, maar we mogen ook nooit vergeten dat onze vrijheid fragiel is.”

We moeten 11 november herdenken als een teken van hoop, maar we mogen ook nooit vergeten dat onze vrijheid fragiel is

Burgemeester Frank Smeets

Onrecht

In Pelt willen ze niet alleen de slachtoffers herdenken van 100 jaar geleden, maar men wil ook stilstaan bij alle onrecht dat ontstaat bij een oorlog. Johnny Beckers voorzitter Oudstrijders: “Vandaag spelen we hier de Last Post en leggen we een krans neer. Op die manier herdenken we de gesneuvelden van alle oorlogen.”

Meest gelezen