Nederland maakt zich op voor een  gedeeltelijke lockdown, na recordaantal nieuwe besmettingen 

De Nederlandse regering is van plan om een beperkte lockdown van drie weken in te voeren, die vanaf morgen zou ingaan. In Nederland zijn gisteren 16.364 positieve coronatests geregistreerd, dat is een record sinds het begin van de pandemie. 

In Nederland dateert het vorige record van 20 december vorig jaar. Toen werden 12.997 besmettingen gemeld. Dat was voor de vaccinatiecampagne en de impact op de ziekenhuizen was toen dus wel groter.

Er liggen nu 1.699 covidpatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen, van wie 330 op de afdelingen voor intensieve zorg. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding.

Ter vergelijking: in België liggen momenteel 2.270 covidpatiënten in de ziekenhuizen, van wie 451 op intensieve zorg. Nederland, dat anderhalve keer zoveel inwoners heeft als België, zit daar dus ruim onder. 

Nederland heeft in verhouding wel minder IC-bedden dan België: per 100.000 inwoners heeft Nederland omgerekend 6,7 IC-bedden, terwijl dat er in België 16 zijn.

In absolute getallen: op dit moment is de IC-capaciteit in de Nederlandse ziekenhuizen zo'n 1.000 bedden, waarvan er op dit moment in totaal (covid en non-covid) meer dan 800 bezet zijn.  

Zorgen

De ziekenhuiscijfers liggen nog niet op het niveau van eerdere pieken in Nederland. Maar er wordt wel verwacht dat het aantal coronapatiënten op de intensive cares en op de verpleegafdelingen blijft stijgen tot eind december, begin januari. 

De stijgende cijfers baren de Nederlandse experts en overheid grote zorgen. In sommige regio's, bijvoorbeeld in Nederlands-Limburg, kunnen de ziekenhuizen de toestroom niet meer aan.

Daarom adviseerde het Outbreak Management Team (OMT), een comité van experts, donderdag om een korte en beperkte lockdown in te stellen. De ontslagnemende regering van premier Rutte neemt dat advies ter harte, weet de Nederlandse openbare omroep NOS te melden. 

Drie weken een beperkte lockdown

De Nederlandse regering wil vanaf morgen, zaterdag een nieuwe beperkte lockdown laten ingaan en dat voor drie weken. Horeca en niet-essentiële winkels moeten dan om 19 uur 's avonds sluiten. Bioscopen en theaters mogen wel openblijven, sportwedstrijden kunnen ook nog plaatsvinden, maar zonder publiek. 

Vanaf zaterdag geldt het advies om nog maar vier mensen thuis te ontvangen. Anderhalve meter houden is de boodschap, net als zoveel mogelijk thuiswerken.

2G-regel

Vandaag loopt het overleg van de Nederlandse regering nog door. Op tafel ligt mogelijk de "2G-regel", die de experts van het OMT hebben geadviseerd en die nu al in onder meer Duitsland en Oostenrijk geldt. De regel bepaalt dat enkel wie gevaccineerd is of genezen van covid nog toegang krijg tot de horeca en evenementen. Een negatieve test volstaat dan niet meer.

Vanavond om 19 uur geven premier Rutte en minister van Volksgezondheid De Jonge een persconferentie om de beslissingen voor te stellen.

Carnaval

Ondanks stijgende coronabesmettingen werd op verschillende plekken in het zuiden van Nederland, in de provincies Limburg en Brabant, de traditionele opening van het carnavalsseizoen gevierd.

Videospeler inladen...

Meest gelezen