Radio 2

Sint-Maarten bezoekt voor het eerst de Menenpoort

Door corona is er dit jaar geen klassieke intrede van Sint-Maarten per boot aan de Westkaai in Ieper geweest. De startlocatie werd woensdagavond verlegd naar de voetgangersbrug bij de vestingen. Sint-Maarten betrad zo voor het eerst de Ieperse binnenstad onder de Menenpoort.

Door corona was er lange tijd onzekerheid of de intrede dit jaar wel kon doorgaan. Een boot regelen bleek op het laatste moment niet meer te lukken. Zo kwam het dat Sint-Maarten voor het eerst aan de voetgangersbrug aan de vestingen verscheen. Daar startte zijn tocht te paard naar de Grote Markt. 

Ook voor Gilbert Ossieur, voorzitter van het organiserend comité in Ieper, een uniek beeld.  "Ik ben bijna 50 jaar actief in het bestuur en in al die tijd heb ik de Sint nog nooit weten passeren onder de Menenpoort."

Radio 2

Vorig jaar was er door corona helemaal geen blijde intrede voor de brave kinderen in Ieper. Dat was een trieste primeur in de traditie die al 75 jaar onafgebroken standhield sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog. 

Volgend jaar wil Ossieur de blijde intrede opnieuw per boot zien gebeuren.  “Hopelijk verloopt alles dan weer helemaal normaal en hoeft er geen afstand meer gehouden te worden tussen de Sint en de kinderen."

Radio 2

Meest gelezen