Syriëstrijder Yassine Lachiri opgepakt in Bulgarije, België vraagt overlevering

De beruchte Syriëstrijder Yassine Lachiri, die in België bij verstek veroordeeld werd tot 20 jaar cel voor terrorisme, is in Bulgarije opgepakt toen hij het land binnenkwam via de grens met Turkije. Het Belgische federaal parket vraagt dat hij wordt overgeleverd aan ons land.

Een man die gezocht werd wegens een celstraf van 20 jaar die hij in een Europees land kreeg voor terrorisme, werd woensdag gearresteerd tijdens een operatie door speciale eenheden en de grenspolitie, zo meldt het Bulgaarse parket

Meer details werden niet gegeven, maar volgens Bulgaarse media en de krant De Tijd gaat het om Yassine Lachiri. Die informatie is ons ook bevestigd. Het federaal parket bevestigt aan VRT NWS dat België de overlevering vraagt van iemand die bij verstek voor 20 jaar voor terrorisme is veroordeeld in ons land, maar noemt de man niet bij naam. 

Nationaliteit afgenomen

Lachiri, die ook de Marokkaanse nationaliteit bezit, verloor in 2020 zijn Belgische nationaliteit, samen met zeven andere terroristen. Hij was in 2015 al bij verstek veroordeeld als leider van een terreurgroep, omdat hij verschillende keren naar Syrië en Irak was afgereisd. Daar sloot hij zich eerst aan bij Jabhat al-Nusra, een aan Al Qaeda verwante terreurgroep.

Later stapte hij over naar IS. Hij poseerde met wapens, en ronselde geld en jongeren voor IS. Maar aangezien hij niet naar ons land terugkeerde, zat hij ook nooit in de gevangenis. Ook wee halfbroers van Lachiri sloten zich aan bij de terreurgroep. Hun moeder werd tot 15 jaar veroordeeld omdat ze jongeren ronselde voor de gewapende strijd, samen met de beruchte ronselaar Khalid Zerkani. Het leverde haar de bijnaam "Mama Jihad" op.

Turkije

Na de val van het IS-kalifaat belandde Lachiri in Turkije. Daar werd hij veroordeeld voor lidmaatschap van IS. Nadat hij zijn straf had uitgezeten, bleef hij in het land, ook al was er vanuit België een internationaal aanhoudingsbevel gekomen om hem zijn 20 jaar gevangenis te laten uitzitten. Maar Turkije gaat normaal gezien niet in op zulke aanhoudingsbevelen. 

Normaal gezien zet Turkije IS-strijders het land uit nadat ze hun straf hebben uitgezeten. Maar in dit geval was dat moeilijk: Lachiri was zijn Belgische nationaliteit kwijt, en dus kon hij niet op een vliegtuig naar België gezet worden. En Marokko, het land waarvan hij wel nog de nationaliteit had, zou weigeren om hem in het land toe te laten. 

Lachiri bleef dus in Turkije, tot hij vorige woensdag probeerde om de grens met Bulgarije over te steken. Daar werd hij gearresteerd. Bulgarije zal Lachiri normaal gezien wel vlot aan ons land overleveren, aangezien het om een overlevering tussen EU-lidstaten gaat. En dan kan Lachiri hier zijn straf komen uitzitten, of een nieuw proces vragen.

VRT-journalist Philip Heymans gaf in "De wereld vandaag" op Radio 1 meer uitleg over Lachiri. Hier kun je dat herbeluisteren:

Meest gelezen