Thomas maakt podcast over zijn opa als verzetsheld

Thomas Symons uit Tessenderlo wilde meer te weten komen over zijn grootvader en wat hij heeft meegemaakt in de oorlog. Op een bepaald moment gaf zijn tante hem brieven die zijn grootouders naar elkaar stuurden. Voor Thomas was dat een schatkist aan informatie.

Grootvader Victor Valkenborgs vertelde af en toe wel eens een verhaal over zijn rol in het verzet, maar veel wist kleinzoon Thomas nog niet. “We kenden wel enkele verhalen, bijvoorbeeld dat hij moest vluchten, of dat hij in het kanaal moest springen omdat ze op hem aan het schieten waren of dat hij een Britse piloot heeft gered”, vertelt Thomas Symons aan Radio 2 Limburg. “Maar hij heeft er eigenlijk nooit veel over verteld. Ik vermoed dat dat een trauma geweest moet zijn. Dus ik was wel nieuwsgierig naar zijn rol in het verzet.” En zo is Thomas toch op een paar verrassingen uitgekomen.

Voor onze familie was het een heel emotioneel verhaal

Om de podcast te maken had kleinzoon Thomas wel veel informatie nodig. Die vond hij onder andere in de liefdesbrieven tussen zijn grootouders. “Ik ben begonnen met de brieven te lezen en heb er met mijn familie over gesproken. Maar ik heb ook naar het Algemeen Rijksarchief gebeld en daar hadden ze een dossier over mijn grootvader. Voor onze familie was het een heel emotioneel verhaal, want iedereen begint er snel over te snotteren”, vertelt Thomas. 

Wat het emotionele verhaal net is, valt te beluisteren in de podcast. De podcast “De brieven van mijn grootvader” kan je downloaden via Spotify en Apple.

Meest gelezen