Vrijlating zeehondenpups opnieuw met publiek: "De moeite om mee te maken"

In Blankenberge zijn 2 zeehondenpups vrijgelaten. Voor het eerst sinds de coronacrisis gebeurde dat opnieuw met publiek. De omstaanders reageerden zeer enthousiast op de vrijlating.

De zeehondenpups werden enkele maanden geleden door Sea Life Blankenberge opgevangen. Ze waren vrij mager en wogen nauwelijks 10 kilo. Nu zijn ze voldoende aangesterkt en wegen ze al meer dan 30 kilo. Ze zijn sterk genoeg om opnieuw in de Noordzee een vrij leven te gaan leiden.

Sea Life nodigde voor het eerst sinds corona opnieuw publiek uit bij de vrijlating. "Het is zeker de moeite om dit eens mee te maken. Zo zien mensen dat we de dieren opnieuw gezond hebben gekregen en dat ze verder kunnen leven in zee", zegt zeehondenverzorger Jonathan Meul.

De 2 zeehonden werden in houten kisten op het strand gezet. Daarna konden ze in het zicht van het publiek op eigen houtje naar het water hobbelen. De dieren hebben de namen Otto en Silky gekregen. In hun staart werd een groene tag met een nummer aangebracht. Als ze opnieuw ergens in zee of op een strand opduiken, kunnen biologen makkelijk zien dat de dieren al eens in België opgevangen werden. 

Aan onze kust komen 2 soorten zeehonden voor. De gewone zeehond, zoals Otto en Silky, wordt geboren in hartje zomer. De andere soort, de grijze zeehond, brengt nieuw leven voort in putje winter. De eerste pups worden rond deze tijd geboren. Ze hebben een dikkere babyvacht dan pups van de gewone zeehond en kunnen beter tegen winterse omstandigheden. Toch kan ook hen iets overkomen. Sea Life verwacht dat ze binnenkort opnieuw pups zullen moeten opvangen. 

Zeehondentelefoon

Vind je op het strand zelf een zeehond die er ongezond uitziet, laat het dier dan met rust. Benader het niet en bel de Zeehondentelefoon op 0477/34.58.90.  Misschien krijg je dan zeehondenverzorger Jonathan aan de lijn met wie Margot Derycke in de middaguitzending op Radio 2 West-Vlaanderen belde: 

Meest gelezen