Radio 2

Zedelgem zamelt maandverbanden en tampons in voor jonge meisjes in menstruatiearmoede

In Zedelgem zijn op 8 plaatsen inzamelboxen geplaatst voor menstruatieproducten. De ingezamelde producten zijn bedoeld voor meisjes die zelf geen geld hebben om tampons of maandverbanden te kopen en daardoor soms lessen missen. 

Uit een rapport van 2020 van Caritas Vlaanderen blijkt dat 12 procent van de meisjes tussen 12 en 25 jaar wel eens te weinig geld heeft om hygiëneproducten te kopen. Dat is ook gekend als menstruatiearmoede. Op dagen waarbij ze geen maandverband of tampon ter beschikking hebben, durven sommige meisjes niet naar school te gaan uit schrik voor ongecontroleerd bloedverlies. 15 procent van de meisjes die in armoede leeft, mist daardoor al eens een dag school. Veel meisjes durven er ook niet over te praten. 

Campagne en scholencharter

Op deze nationale vrouwendag werken vrouwenorganisatie VIVA-SVV, de progressieve vrouwenbeweging ZIJkant en solidariteitsproject BruZelle samen tegen menstruatiearmoede. In elke Vlaamse provincie zijn inzamelboxen opgesteld. In West-Vlaanderen voorlopig alleen op 8 punten in Zedelgem: onder meer in winkels, de bibliotheek en het gemeentehuis. Daar kan je maandverbanden, inlegkruisjes en tampons binnenbrengen. Via scholen en de sociale kruidenier zullen die verdeeld worden onder meisjes in armoede die het materiaal kunnen gebruiken. Iedere school in Zedelgem heeft een charter ondertekend waarin een aantal afspraken gemaakt zijn voor de strijd tegen menstruatiearmoede en om het taboe te doorbreken dat rond menstruatie hangt.

Meer informatie over de campagne lees je op de website van VIVA-SVV

Meest gelezen