WHO: "Derde coronaprik zal veel mensenlevens redden"

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO vindt het een goed idee om de komende maanden een extra prik te geven tegen het coronavirus. Zo'n 60 landen zijn intussen al zo'n boostervaccinatiecampagne aan het voorbereiden. Gisteren raakte bekend dat ook ons land een boosterprik zal geven. En dat zal nodig zijn, klinkt het bij de WHO.

De ministers van Volksgezondheid in ons land beslisten gisteren dat iedereen op termijn een zogenoemde boosterprik zal kunnen krijgen, na een advies van de Hoge Gezondheidsraad over een extra prik voor wie ingeënt werd met Johnson & Johnson. De Belgische boosterprikcampagne zou vanaf volgend jaar starten. 

Een goed idee, vindt de Wereldgezondheidsorganistaie bij monde van Hans Kluge, directeur Europa bij de WHO. "Er is toenemend wetenschappelijk bewijs dat de immuniteit na zes maanden daalt en dat er positieve gevolgen zijn van een derde dosis."

"Dus een gerichte boostervaccincatiecampagne zal zeker veel mensenlevens redden. Die campagne kan daarna ook stap per stap uitgebreid worden naar de rest van de bevolking."

De WHO had eerder nog gesteld dat de vaccinatie in de ontwikkelingslanden voorrang moesten krijgen. Maar daarvoor de boostervaccinatiecampagnes uitstellen, heeft eigenlijk geen zin, besluit Kluge, in "De ochtend" op Radio 1.   

"Voor de boostervaccinatiecampagnes voor de meest kwestbaren zijn miljoenen dosissen nodig, om iedereen in de wereld te vaccineren zijn miljarden dosissen nodig. In dat opzicht moet er meer gedeeld worden en moet de productiecapaciteit verhoogd worden." 

Meest gelezen