Videospeler inladen...

De ene stunt na de andere, maar wie is Tesla-topman Elon Musk echt? "Hij heeft een heel zware jeugd gehad"

Tesla-topman Elon Musk heeft de daad bij het woord gevoegd en een deel van zijn eigen Tesla-aandelen verkocht. Die actie komt er nadat hij eerder via een poll op Twitter had gevraagd of hij een deel van zijn aandelen moest verkopen. Omdat een meerderheid daarmee instemde, verkocht hij  voor 5 miljard dollar (4,4 miljard euro) aandelen. Maar wie is Elon Musk? En waarom doet hij dat? Hans van der Loo, Musk-kenner en auteur van "Musk Mania" geeft in "Laat" een antwoord op die vragen.

Even terug naar het begin. Enkele dagen geleden lanceerde Musk een poll op Twitter. “Er is de laatste tijd veel te doen geweest over niet-gerealiseerde winsten", zo schreef hij in zijn tweet.

"Ik stel voor om 10 procent van mijn Tesla-aandelen te verkopen. Vinden jullie dit een goed idee?" 58 procent van zijn volgers antwoordde "ja". Zo gezegd, zo gedaan. 

Aanleiding voor die pollvraag is een voorstel van de Democraten om in de VS een miljardairstaks in te voeren. Elon Musk is volgens Forbes de rijkste persoon ter wereld, met een waarde van 245 miljard dollar. Maar hij bezit geen cash, alles zit in aandelen.  Hij zou die taks niet kunnen betalen.

Geldnood

Initieel leek het om een stunt te gaan, maar er schuilt nu toch iets meer achter. Musk zou maanden voor zijn Twitter-post al een procedure hebben opgestart om aandelen te verkopen.  De poll op Twitter had een slechte invloed op de beurs. Daar zakte de koers van Tesla met 12 procent. Een flater of een doordachte zet? Volgens Musk-kenner Hans van der Loo is het pure show: "Bij hem moet je altijd dingen verwachten die niemand doet. Geen enkele CEO verkoopt zijn aandelen publiekelijk. Het is spektakel, aandacht."

Op die manier zou hij, volgens van der Loo, ook willen laten zien dat hij niet akkoord is met die nieuwe wetgeving die er zit aan te komen. "Het is eigenlijk een simpel verhaal: hij heeft geld nodig. Hij heeft een flamboyante levensstijl, moet dikke alimentatie betalen aan drie ex-vrouwen en afkoopsommen betalen aan een hoop werknemers waar hij afstand van heeft genomen. Dat kost hem wat."

Moeilijke jeugd en autisme

Elon Musk is een man van stunts. In 2018 stuurde hij bijvoorbeeld een knalrode Tesla de ruimte in. Hij lanceerde ook Tesla Tequila."Het is marketing", zegt van der Loo. "Met die stunts trekt hij de aandacht om zijn producten en ook zichzelf te verkopen. Hij doet dat niet via reclamefilmpjes, maar door zo'n vreemde dingen te doen." Volgens van der Loo is het ook een man die voortdurend geprikkeld wordt. "Hij zit boordevol ideeën, de helft ervan vervliegt en sommige dingen wil hij realiseren."

Die drang om op die manier de aandacht te trekken komt niet van nergens. "Hij heeft echt een zware jeugd gehad", zegt van der Loo. "Hij is opgegroeid in Zuid-Afrika, hij was een nerd, zat altijd sciencefiction boeken te lezen, deed nooit mee met sport en werd regelmatig in elkaar geslagen. Het was echt een outsider. Dit is een soort compensatie daarvoor."  

Bekijk hieronder het volledige interview met Hans van der Loo:

Videospeler inladen...

Meest gelezen