BelTA

Wit-Russische president dreigt met afsluiten gastoevoer naar Europa

De Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko dreigt de toevoer van gas naar Europa af te sluiten als de Europese Unie zijn land sancties oplegt vanwege de migrantencrisis. De strafmaatregelen worden volgende week verwacht. De gasprijs ging meteen weer de hoogte in. "Er is weinig nodig om de markt nerveus te maken." 

Rusland stuurt door een pijpleiding via Wit-Rusland gas naar Polen en Duitsland. President Loekasjenko heeft er nu mee gedreigd die pijpleiding af te sluiten als de Europese Unie maatregelen neemt tegen zijn land.

"We verwarmen Europa, zij bedreigen ons nog steeds met de sluiting van de grens. En als we de toevoer van gas afsluiten?", heeft Loekasjenko volgens staatspersbureau Belta gezegd. Hij zou daarom de autoriteiten in Polen, Litouwen en "andere mensen zonder hoofd aanraden om na te denken voordat ze spreken".

Vanuit de Europese Unie klinkt kritiek op het regime in Minsk voor de omgang met migranten. Zij worden al maanden niet tegengehouden bij hun reis naar de EU en zouden daarbij hulp krijgen van de Wit-Russische autoriteiten. Dat wordt gezien als wraak, een reactie op EU-sancties voor het gewelddadig neerslaan van protesten tegen het Wit-Russische regime.

Grensconflict

De spanningen zijn met name hoog opgelopen bij de grens tussen Wit-Rusland en Polen. Daar staat bij het hekwerk een geïmproviseerd tentenkamp met honderden mensen uit onder meer Irak, Afghanistan en Syrië. 

Wit-Rusland geeft de EU de schuld van de ontstane situatie en hekelt dat Polen dreigt de grenzen te sluiten. Warschau meldde vandaag dat zowat 150 mensen hadden geprobeerd "gewelddadig" de grens over te steken. Douane, soldaten en politie hebben dat verhinderd.

Gasprijs

De torenhoge gasprijs steeg prompt weer wat. Ongeveer een vijfde van het gas dat de EU dit jaar heeft verstookt, arriveerde via Wit-Rusland. 

De Europese Commissie heeft Loekasjenko's dreigementen over de gaskraan vernomen en "wil heel duidelijk maken dat we ons niet laten intimideren". "Gas is een essentiële bodemschat en hoort niet te worden gebruikt voor geopolitieke ruzies", klinkt het.

Gas is een essentiële bodemschat en hoort niet gebruikt te worden voor geopolitieke ruzies

Europese Commissie

Economiereporter Michaël Van Droogenbroeck: "Dreigementen hebben dikwijls een scherpe invloed op de gasprijs"

Videospeler inladen...

"Markt is heel wispelturig en nerveus"

Volgens Erik Joly, hoofdeconoom van ABN-Amro, is er niet veel nodig momenteel om de markten zenuwachtig te maken: "De gasvoorraden bevinden zich momenteel sowieso nog altijd op lager dan gemiddelde niveaus. Met de winter voor de deur volstaan dergelijke uitspraken (van Loekasjenko) om de markten heel nerveus te maken, al valt het vandaag al bij al mee."

"De toonaangevende Nederlandse gasprijs ging maar een paar procenten hoger. De markten blijven wispelturig, een kleine uitspraak volstaat om de gasprijzen in de ene of de andere richting te doen bewegen." 

Bekijk het verslag in "Het journaal':

Videospeler inladen...

Meest gelezen