Witte fietsen als herdenking van 4 dodelijke fietsslachtoffers van 28 oktober

Zowat 100 fietsers hebben vanmiddag deelgenomen aan de 'Nooit meer zwarte donderdagrit'. Ze wilden zo de 4 fietsers herdenken die op donderdag 28 oktober het leven lieten in het verkeer. De actievoerders vragen om betere fietsinfrastructuur.  

Donderdag 28 oktober was een zwarte dag voor de fietsers in Limburg. Op enkele uren tijd kwamen 3 fietsers om het leven in Hasselt, Diepenbeek en Zonhoven. Ook in Bree viel er die dag een dode. 

Voor 3 fietsverenigingen is de maat vol, ze vragen een meer doortastend fietsbeleid. "Wij vragen aan het beleid een inclusieve fietsinfrastructuur", zegt Gert Cielen van Fietsverzet Diepenbeek. "Dat betekent dat een kind of een wat oudere fietser zonder gevaar moet kunnen deelnemen aan het verkeer. Zoniet is het geen goede fietsinfrastructuur." 

Witte fietsen

Om hun eisen kracht bij te zetten maakten de actievoerders een tocht van 34 kilometer langs de drie plaatsen in en rond Hasselt waar de fietsers het leven lieten. Op die plaatsen werd symbolisch een witte fiets geplaatst en een minuut stilte gehouden. 

Videospeler inladen...

Meest gelezen