Gentse bakker overvallen in eigen zaak: "Kan het nog altijd niet geloven"

Gisteren is bakkerij Jonas uit Wondelgem bij Gent overvallen. De bakkersvrouw zag hoe een overvaller op zijn buik op de toonbank lag, en de kassa kon meenemen. Ze probeerde de kassa nog af te pakken, maar het was tevergeefs. Twee anderen wachtten hem aan de deur op. De vluchtfietsen en de kassalade werden ondertussen teruggevonden, maar de daders zijn nog steeds spoorloos.

Gisteren was het een feestdag, maar echt veel taarten heeft bakker Jonas uit Wondelgem niet verkocht. Zijn bakkerij werd overvallen in de vroege uurtjes, waardoor hij de hele dag gesloten bleef. "De bakkerij was de hele dag verzegeld door de federale politie voor een sporenonderzoek, maar dan nog... Mijn vrouw was in shock door wat er gebeurd was, dus wij hadden de moed niet meer om open te doen. Ik was bezig achteraan in de bakkerij, maar mijn vrouw heeft echt oog in oog gestaan met de dieven."

Echt lang heeft de overval niet geduurd. "Het was een kwestie van twee minuten", getuigt bakker Jonas. "Drie gasten kwamen binnen met mondmaskers, mutsen en een dikke winterjas. De oudste sprong met zijn buik op de toonbank en nam de kassalade eruit terwijl er eentje de wacht hield aan de schuifdeur binnen en nog een derde bleef buiten wachten. Mijn vrouw heeft zich nog proberen te verdedigen en de kassa af te nemen. Maar die man had veel meer macht dan mijn vrouw. Ik ben er nog achter gefietst, maar ik heb ze niet meer gevonden."

(lees verder onder de foto)

Radio 2

Fietsen en kassa werden teruggevonden

Bakker Jonas begon vandaag dan ook met een klein hartje aan zijn werkdag. "Ik kan het nog altijd niet geloven. Je denkt - zoiets gebeurt nooit bij ons - en kijk nu. We hebben gelukkig onmiddellijk op de noodknop geduwd en de politie was enorm snel ter plaatse. Daarnaast was er ook onmiddellijk iemand van slachtofferhulp aanwezig die mijn vrouw kon opvangen. Na enkele uren zoeken hebben ze hun 3 fietsen gevonden en de kassalade, maar daar zat alleen nog wat kleingeld in. Ze zijn ook gaan lopen met het startkapitaal en tegenwoordig betalen veel mensen met payconiq. Ik begrijp hun opzet niet zo goed."

Koffiekoeken à volonté voor het rusthuis

Ze waren nog maar enkele uren open, dus er lag nog heel wat vers gebakken brood en koffiekoeken. Omdat de bakkerij daarna gesloten bleef, zocht Jonas een goed doel om de resten aan te schenken. "Ik heb onmiddellijk gebeld naar het rusthuis in de buurt om te vragen of ze het brood en koffiekoeken konden gebruiken want we waren nog maar een klein driekwartier open. Ze waren natuurlijk enorm enthousiast. Liever dat ik die mensen kan helpen, dan dat ik het in de container moest gooien."

Meest gelezen