Bocholt wil bakken in traditionele bakoven

Een groep vrijwilligers wil Bocholt opnieuw leren bakken in een traditionele bakoven. Ze hebben daarvoor de VZW Ovenbuur opgericht en willen nu aan de slag om een bakoven te bouwen bij de Sevensmolen. Zo willen ze een letterlijk en figuurlijk een warme plek creëren voor de buurt. Er wordt op dit moment nog 3000 euro gezocht om het project te kunnen realiseren.

Één van de bezielers van het project is Giel Creemers. Hij wil de rijke bakcultuur van de streek nieuw leven inblazen. “Onze voorouders konden met de spaarzame ingrediënten de lekkerste dingen bakken. Graan van het veld, fruit uit de boomgaard en mutsaardhout uit de bossen waren voldoende om de lekkerste dingen te maken.” Die bakcultuur dreigt verloren te gaan voor de volgende generaties. Daarom wil de groep met cursussen, workshops en bakmomenten rond de warme bakoven deze eeuwenoude traditie in ere herstellen.

Maar het is Giel niet enkel om het bakken te doen. Samen geld inzamelen voor een oven en er dan mee werken is ook een sociaal gebeuren. “Het wordt ook een ontmoetingsplaats voor de buurt, het dorp en de gemeenschap. Het is niet de bedoeling dat we brood gaan verkopen. Je kneedt en bakt je eigen brood tegen een eerlijke prijs voor ingrediënten, stookhout en energie. Het is een project voor de gemeenschap door de gemeenschap.”

Meest gelezen