PCR

Coronablog - Minister Vandenbroucke wil mondmaskers overal, gedeeltelijke lockdown in Nederland

Het aantal besmettingen ligt op een van de hoogste niveaus sinds het begin van de pandemie. Enkel in de tweede golf werden nog meer besmettingen vastgesteld. In de ziekenhuizen hebben 472 coronapatiënten intensieve verzorging nodig.  "Na het weekend zullen dat er wellicht meer dan 500 zijn", zegt viroloog Steven Van Gucht op een persconferentie van Sciensano. In Nederland en Oostenrijk zijn vandaag strengere maatregelen aangekondigd.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze coronablog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Eerste protest tegen nieuwe coronamaatregelen in Nederland

In Nederland is vanavond al gedemonstreerd tegen de nieuwe coronamaatregelen. Tijdens de persconferentie van premier Rutte hebben zo’n 200 demonstranten geprotesteerd bij het ministerie van justitie in Den Haag. Toen het onrustig werd, werd het waterkanon ingezet en werden vijf oproerkraaiers opgepakt.

Verslaggever Willem Van Mullem was vandaag in Den Haag en hoorde op vele plaatsen dat het protest de komende dagen nog luider zal klinken:

Videospeler inladen...

Moeten we de coronapas anders gaan gebruiken?

In ons land moet goed nagedacht worden hoe we de coronapas verder gaan inzetten. Dat zegt professor Erika Vlieghe, de voorzitter van de GEMS, de raad die adviezen geeft voor het coronabeleid. 

Nu geeft die pas aan dat je ofwel volledig gevaccineerd bent, genezen bent van covid, of een recente negatieve test hebt. Maar in Nederland, Duitsland en Oostenrijk volstaat in sommige omstandigheden een negatieve test niet meer. 

Ook bij ons moeten we die drie elementen bekijken, en ze afhankelijk van de situatie al dan niet aanvaarden, zei Erika Vlieghe vanavond in “Laat”.

Videospeler inladen...

Minister Vandenbroucke pleit voor mondmaskerplicht binnen vanaf 9 jaar

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) pleit voor een uitbreiding van de mondmaskerplicht. Dat heeft hij in "Terzake" gezegd. Overal binnen en buiten waar er onvoldoende afstand kan worden gehouden, zou een mondmasker voor iedereen vanaf 9 jaar verplicht moeten worden. "Ook als er gewerkt wordt met een coronapas."

Lees en bekijk meer in dit artikel:

Besmettingen op school bijna verdubbeld

Het aantal besmettingen bij leerlingen in het Vlaams onderwijs is tussen 25 oktober en 7 november, ondanks de herfstvakantie, bijna verdubbeld. Dat blijkt uit cijfers van de Centra voor Leerlingenbegeleiding (CLB's). Een gelijkaardige trend valt waar te nemen bij de personeelsleden.

In de periode van 25 oktober tot 7 november waren er in totaal ruim 15.000 besmettingen van leerlingen in het basis- en secundair onderwijs. Dat is iets meer dan 1 procent van het totale aantal leerlingen. In de vorige periode van twee weken ervoor, van 11 tot 24 oktober, waren er ruim 8.000 besmette leerlingen. 

Bij de personeelsleden waren er bijna 3.000 besmettingen, tegen bijna 1.700 in de twee weken ervoor. Het gaat om bijna 2 procent van de personeelsleden. 

Opvallend is dat er zowel in de week van 25 oktober als in de week van 1 november bijna 8.000 leerlingen positief testten. Na een forse stijging in de week voor de herfstvakantie, stabliseerde het aantal besmettingen dus in de herfstvakantie. 

Na de herfstvakantie zijn nieuwe regels ingegaan in het Vlaams onderwijs, met onder meer een nieuwe mondmaskerplicht in het vijfde en zesde leerjaar lager onderwijs. Ook moeten enkel symptomatische leerlingen nog getest worden.

Moeten we kinderen onder de 12 jaar ook vaccineren?

Gaan we na de volwassenen en de tieners binnenkort ook kinderen tussen 6 en 11 jaar vaccineren tegen het coronavirus? Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) is alvast voorstander. Maar Tijl Jonckheer, kinderarts en coördinator van de pediatrische taskforce, heeft geen haast en wil eerst goed alle voor- en nadelen afwegen. “We moeten de tijd nemen en alle wetenschappelijke onderzoeken goed analyseren.”

Lees meer in dit artikel:

Dit zijn de strengere maatregelen in Nederland

De Nederlandse premier Mark Rutte heeft vanavond een nieuwe gedeeltelijke lockdown aangekondigd. Die zou morgen al ingaan en drie weken duren. De regering reageert op een recordaantal nieuwe besmettingen. In sommige delen van het land kunnen de ziekenhuizen de toestroom van patiënten nog moeilijk aan.

Lees meer in dit artikel: 

A.S.Z Aalst vraagt dringend strengere maatregelen van overheid

Het A.S.Z van Aalst vraagt de politiek om niet te talmen met strengere maatregelen om corona terug te dringen. Hoofdarts Steven Rimbaut vreest voor de situatie binnen enkele weken. "Er is een risico dat we geplande ingrepen moeten uitstellen en we zien ook meer uitval van personeel." 

Lees meer in dit artikel:

Situatie in België en negen andere EU-lidstaten "zeer zorgwekkend"

De nieuwe opstoot van besmettingen met het coronavirus slaat overal in Europa toe. Het Europese Centrum voor Ziektepreventie en -controle (ECDC) heeft de situatie in België en negen andere lidstaten als "zeer zorgwekkend" bestempeld. In nog eens tien lidstaten geldt de situatie als "zorgwekkend".

"De epidemiologische situatie in de EU wordt momenteel gekenmerkt door een snelle en sterke stijging van het aantal gevallen en een zwakke maar traag stijgende mortaliteitsgraad", zo luidt het in de nieuwe evaluatie van het ECDC. Het agentschap verwacht dat de besmettingen, het aantal hospitalisaties en overlijdens de komende twee weken nog zullen toenemen. 

In België, Nederland, Polen, Bulgarije, Kroatië, Tsjechië, Estland, Griekenland, Hongarije en Slovenië wordt de situatie als "zeer zorgwekkend" omschreven. "Zorgwekkend" is de situatie in Duitsland, Oostenrijk, Denemarken, Finland, Ierland, Letland, Litouwen, Luxemburg, Roemenië en Slovakije. In de minst zorgwekkende categorie bevinden zich Italië, Spanje, Zweden en Malta.  

Bij het bepalen van deze categorieën baseert het ECDC zich op een aantal absolute waarden (aantal gevallen, hospitalisaties en overlijdens), maar ook hun recente evolutie. Volgens de laatste projecties zou het aantal besmettingen en overlijdens de komende twee weken met ongeveer 50 procent toenemen, om een wekelijks ritme van 300 nieuwe gevallen en 2,7 overlijdens per 100.000 inwoners te bereiken.

Lockdown voor de ongevaccineerden in Oostenrijk

Vanaf maandag mogen mensen die niet gevaccineerd zijn tegen het coronavirus in zeker twee regio's in Oostenrijk enkel nog beperkt hun woning verlaten. Mogelijk zou de maatregel zondag zelfs in heel het land van kracht worden, als het parlement die toch wel drastische maatregel goedkeurt. Het aantal besmettingen in Oostenrijk stijgt opnieuw fors en de vaccinatiegraad ligt er erg laag.

Lees meer in dit artikel:

Steven Van Gucht geen voorstander van een lockdown: "Je riskeert een jojo-beweging"

Viroloog Steven Van Gucht is geen voorstander van een nieuwe (beperkte) lockdown, zoals in Nederland op tafel ligt. "Zo’n lockdown kan op korte termijn zeker werken, maar je riskeert een jojo-beweging", zegt hij. "Het probleem is wat daarna gebeurt. Je moet die lockdown weer loslaten en dan krijg je een compensatie."

"Het is beter om te kiezen voor duurzame maatregelen die je ook voldoende lang kan volhouden en die toelaten om de situatie beheersbaar te houden."

We mogen niet alle evenementen over dezelfde kam scheren
Viroloog Steven Van Gucht

Wat moeten we dan wel doen? Van Gucht verwijst naar de basismaatregelen zoals mondmaskers, ventilatie en thuiswerk. "En ook het beperken van de contacten, zeker in de privésfeer. Als we dat met z'n allen goed doen, kunnen we de curve aftoppen zonder naar een lockdown te gaan."

Ook alle grote evenementen schrappen hoeft niet meteen volgens de viroloog. "We mogen die niet allemaal over dezelfde kam scheren. Er zijn evenementen die je veilig kan organiseren. Waar jong en oud bij elkaar komen, zou ik wel voorzichtiger zijn."

Bekijk het gesprek met viroloog Steven Van Gucht in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen