De Oostenrijkse bondskanselier Alexander Schallenberg overweegt een lockdown voor niet-gevaccineerden in heel het land.
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Twee Oostenrijkse regio's plaatsen niet-gevaccineerden in lockdown, mogelijk wordt dat uitgebreid naar heel het land

Vanaf maandag mogen mensen die niet gevaccineerd zijn tegen het coronavirus in zeker twee regio's in Oostenrijk enkel nog beperkt hun woning verlaten. Mogelijk zou de maatregel zondag zelfs in heel het land van kracht worden, als het parlement die toch wel drastische maatregel goedkeurt. Het aantal besmettingen in Oostenrijk stijgt opnieuw fors en de vaccinatiegraad ligt er erg laag.

In Oostenrijk is 64 procent van de bevolking volledig gevaccineerd tegen het coronavirus. Dat is opmerkelijk laag, want het gemiddelde van de Europese Unie ligt op 67 procent. Het verbaast dan ook niet dat het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames de voorbije weken weer fors gestegen is.

Oostenrijk is een bondsstaat met autonome regio's. De twee zwaarst getroffen regio's hebben nu beslist om vanaf maandag een lockdown af te kondigen voor niet-gevaccineerde mensen. Die mogen dan enkel nog hun huis verlaten om noodzakelijke goederen zoals voedsel te kopen en om naar de dokter te gaan. Het gaat om de regio's Salzburg en Opper-Oostenrijk (met de stad Linz).

Niet-gevaccineerden zullen dezelfde beperkingen opgelegd krijgen als de hele bevolking in de vorige drie lockdowns

De Oostenrijkse bondskanselier Alexander Schallenberg

Daar zal het mogelijk niet bij blijven: de Oostenrijkse bondskanselier Alexander Schallenberg wil de lockdown voor niet-gevaccineerden volgende week uitbreiden tot het hele land. Hij heeft dan wel de goedkeuring van het parlement nodig en dat zal zondag stemmen. 

Minister van Gezondheid Wolfgang Mückstein heeft vandaag ook nog een andere drastische maatregel aangekondigd. Zo heeft hij bevolen dat het personeel in de gezondheidsector verplicht gevaccineerd moet worden. 

De voorbije weken zijn de coronacijfers opnieuw fors aan het stijgen in Oostenrijk. In totaal zijn in dat land nu al 11.640 mensen overleden aan het virus op een bevolking van 9,8 miljoen inwoners.

Naarmate de coronacrisis blijft duren wordt ook elders de druk op niet-gevaccineerden groter. Enkele dagen geleden had de Aziatische stadsstaat Singapore aangekondigd dat het niet langer de medische kosten van niet-gevaccineerde coronapatiënten ging betalen. Ook in de Verenigde Staten en Duitsland wordt de druk op niet-gevaccineerden groter.

Drastische maatregelen in twee Oostenrijkse regio's

Videospeler inladen...

Meest gelezen