Robbe De Leener

Dit weekend zijn het Sterrenkijkdagen: “Ook bij slecht weer kan je van alles zien”

Op vrijdag 12 en zaterdag 13 november organiseert de Vereniging voor Sterrenkunde de jaarlijkse Sterrenkijkdagen. Ook de Hoegaardse afdeling "Capella" zet haar deuren open voor enthousiastelingen. “Jupiter en Saturnus zijn maar een bepaalde periode van het jaar goed zichtbaar, dit is het moment”, vertelt Hubert Hautecler.

Wie dit weekend naar de hemel kijkt, kan - naast de maan - ook planeten Jupiter en Saturnus bewonderen. “Die zijn maar een bepaalde periode van het jaar goed zichtbaar. Ze staan nu wel tamelijk laag, maar ze zijn nog goed te zien." Het weer zit momenteel niet echt mee omdat er bewolking wordt voorspeld. Maar ook bij slecht weer valt er van alles te beleven. “Dan kan je genieten van onze tentoonstelling, een virtuele reis maken door de kosmos of een demo van onze telescopen bijwonen. Er is dus genoeg voorzien voor als het vandaag of morgen te bewolkt wordt", aldus Hubert.

In Meldert begint alles om 19 uur, maar wanneer het eindigt, hangt af van het enthousiasme van de bezoekers. “We sluiten als de laatste bezoeker weg is. Dat is al een keer om 2 uur ’s nachts geweest, maar dat is niet erg want naar de sterren kijken is onze hobby. We doen niets liever.” Het sterrenkijken zit sinds de coronacrisis ook in de lift: “Veel mensen moesten binnenblijven en hebben ontdekt dat je naar de sterren kan kijken. We krijgen er regelmatig vragen over."

Bezoekers zijn vandaag en morgen vanaf 19 uur welkom bij "Capella" in het Sint-Janscollege in Meldert bij Hoegaarden. Maar ook bij Volkssterrenwacht MIRA in Grimbergen, bij "Helios" in Langdorp en "Mercurius" in Halle kan je dit weekend naar de sterren en planeten kijken.

Meest gelezen