Radio 2

Eenzaat uit De Panne veroordeeld voor witwassen van geld door internetliefde

Een 63-jarige man is voor de 2de keer in 1 jaar tijd veroordeeld voor witwaspraktijken. De man liet zichzelf oplichten door een exotische internetliefde en gaf haar zijn rekeningnummer om 2.500 euro af te halen. In werkelijkheid was de 2.500 euro afkomstig van een eerdere oplichting van die vrouw en kon ze dat geld via zijn rekening verzilveren. 

De veroordeelde man uit De Panne is al een tijdje eenzaam. Via het internet komt hij in contact met vrouwen. Het gaat over dames, die hem soms weken aan het lijntje houden en in een exotisch ver land wonen. Na verloop van tijd gaan de gesprekken over financiële zaken en laat de man zich overhalen hen te steunen. Hij heeft niet door dat hij met oplichters te maken heeft en schrijft geld naar hen over. 

Witwaspraktijken

Deze keer leerde de man in juli 2020 een vrouw kennen op sociale media. Die vertelde hem dat ze problemen had om geld van haar eigen rekening af te halen in België. Ze overtuigde hem dat ze 2.500 euro op zijn rekening wilde storten. Dat geld moest hij afhalen om er prepaidkaarten mee te kopen en die haar op te sturen. In werkelijkheid was de 2.500 euro afkomstig van een eerdere oplichting van die vrouw en kon ze dat geld via de rekening van de man verzilveren. Het gaat om witwaspraktijken, waarvoor de rechter hem 3 maanden cel en 800 euro boete gaf. Hij moet ook het slachtoffer, van wie de oplichtster oorspronkelijk 2.750 euro stal, terugbetalen. 

Voor de tweede keer

Dat de rechter niet mild was, heeft te maken met het feit dat de man zich al voor de 2de keer liet vangen voor dezelfde feiten. Hij kreeg in december 2020 een werkstraf van 100 uren nadat hij maar liefst 142.828 euro had overgeschreven van de rekening van een vriendin, waar hij toegang tot had, naar een Ivoriaanse internetliefde. Zijn advocaat vroeg de vrijspraak omdat de man eenzaam is en hij enkel via het internet mensen leert kennen. Maar daar ging de rechter dus niet op in.  

Meest gelezen