Farmaconcern Johnson & Johnson splitst op in twee bedrijven

Het Amerikaanse farmaconcern Johnson & Johnson is van plan zich op te splitsen in twee beursgenoteerde bedrijven. Het wil hiermee de farmaceutische kant scheiden van de consumententak. CEO Alex Gorsky bevestigde het nieuws na uitgelekte plannen in The Wall Street Journal. Na de aankondiging steeg het bedrijf meteen op de beurs.

Johnson & Johnson wil verder gaan als puur geneesmiddelenbedrijf, waaronder ook dochterbedrijf Janssen Pharmaceutica valt. Daarom gaat het een tak met consumentenproducten op eigen benen zetten met merken als Band-Aid, Petit Marseillais, Tylenol en Listerine. Volgens topman Alex Gorsky zal het scheidingsproces zo'n anderhalf tot twee jaar duren.

De twee onderdelen van Johnson & Johnson waren de voorbije jaren ook al uit elkaar gegroeid. Door de opsplitsing hoopt het bedrijf nu meer waarde te creëren voor zijn aandeelhouders. Hoe de afsplitsing er precies uit gaat zien en hoe het nieuwe bedrijf gaat heten, moet nog uitgewerkt worden. Wel is zeker dat de consumententak ook naar de beurs zal gaan.

Met de afsplitsing volgt J&J het voorbeeld van concurrenten als Pfizer en Merck. Zij besloten eerder al om zich los te koppelen van hun consumentenactiviteiten en zich volledig te richten op de sneller groeiende markt van geneesmiddelen. 

Beleggers reageerden meteen positief op de plannen van het bedrijf. Nadat de beslissing bekendgemaakt werd, stegen de aandelen van Johnson & Johnson meteen met 2 procent op de Amerikaanse beurs.

Meest gelezen