Zo zal het fort van Lillo er over enkele jaren uitzien.
copyright: Cluster-Sweco

Fort van Lillo hersteld volgens historische plannen 1815: "Fenomenale verbetering"

De stad Antwerpen heeft plannen om het Fort Lillo ten noorden van de haven ingrijpend te restaureren volgens historische plannen uit 1815. Zo zal de historische buitenomwalling worden gereconstruceerd en komt er een nieuwe brug over de ringgracht. Dat alles moet de beleving voor bewoners en bezoekers verbeteren. De eerste werken starten midden volgend jaar al, de restauratie aan het fort zelf gaat pas in 2024 van start.

Het Fort van Lillo is één van de oudste forten rond Antwerpen. Het dateert al van 1580 en moest Antwerpen beschermen tegen de inval van de Spanjaarden. In de loop der eeuwen is het meermaals belegerd, zwaar beschadigd en ook nog eens verbouwd. Het fort is dus toe aan een grondige restauratie. 

(Lees verder onder de foto.)

"Na de restauratie zal het fort er voor de bezoekers helemaal anders uitzien", zegt Antwerps schepen Claude Marinower (Open Vld). "Concreet betekent het dat de historische buitenomwalling van het fort gereconstrueerd wordt en dat het fort wordt hersteld. Er komt ook een nieuwe brug om de toegang tot het fort te verbeteren. Daarnaast komen er ook overal nieuwe fiets- en wandelpaden en een parking voor fietsers en auto's, vlakbij het fort. Tot slot komen er ook twee nieuwe bastions met nieuwe bomen. Ik heb de plannen gezien en kan zeggen dat het een fenomenale verbetering wordt."

Midden 2022 starten wegenwerken en wordt een gescheiden rioleringsstelsel aangelegd. In een tweede fase komt het fort zelf aan de beurt, die werkzaamheden starten vermoedelijk in 2024.

Historisch plan van Fort Lillo uit 1815.

Meest gelezen