Alexander Dumarey

Lichtfestival in Gent gaat door ondanks grote drukte en stijgende coronacijfers

Het Gents lichtfestival vindt ook dit weekend nog plaats. Daar was zelfs geen twijfel over, laat Stad Gent weten. Gisteren was er ontzettend veel volk op de tweede avond van het festival. Er kwamen in totaal 240.000 mensen kijken, die soms in verschillende straten op elkaar gepakt stonden. Met de stijgende coronacijfers stelden enkele wetenschappers zich vragen over de veiligheid.

Voor de derde avond op rij komt er veel volk af op het lichtfestival in Gent. Moet dat, zo'n groot evenement in deze coronatijden? Onze reporter Peter Decroubele legde de vraag voor aan Annelies Storms, schepen van Feesten in Gent.

Videospeler inladen...

Gent werd gisteren overrompeld door bezoekers van het lichtfestival. Het was zodanig druk dat de stad en politie al rond 20u30 heeft opgeroepen om niet meer naar het lichtfestival te komen. Schepen Annelies Storms (Vooruit) laat weten dat die maatregel ook de komende dagen toegepast zal worden, als het nodig blijkt: "We houden alles hier nauwlettend in de gaten, zowel het parcours als de invalswegen. Als het te druk wordt, dan zullen we niet aarzelen om opnieuw extra maatregelen te nemen zoals oproepen om niet naar het lichtfestival te komen."

Voldoende maatregelen

De schepen van Feesten en Evenementen heeft zeker begrip voor de vragen die de experten stellen, maar vindt dat er genoeg maatregelen werden genomen. "Op voorhand hebben we samen gezeten met experten en medici. Naar aanleiding van de stijgende coronacijfers hebben we toen ook beslist om mondmaskerplicht in te voeren. Bovendien vindt het plaats in open lucht, is het parcours langer gemaakt en volgt iedereen één richting zodat niemand elkaar kruist. Er zijn ook geen eet- en drankstandjes zodat het volk niet zou blijven plakken. We hebben dus al heel wat maatregelen genomen om de veiligheid te kunnen garanderen."

Massa bezoekers

Rond 20u30 was het aantal kijklustigen voor het lichtfestival verzadigd en werd opgeroepen om niet meer af te komen. Volgens Storms heeft die oproep effect gehad. "We hebben gezien dat op een bepaald moment het aantal bezoekers begon te verminderen.” Rond 23 uur zag de schepen dat het nog “gezellig” druk was in de Gentse binnenstad, met weliswaar “hier en daar nog heel drukke punten”.

Meest gelezen