Jonas Roosens

Familie van Julie Van Espen wil dat proces achter gesloten deuren plaatsvindt, lijst met getuigen vastgelegd

In Antwerpen is een eerste zitting gehouden in de aanloop naar het proces over de zaak-Julie Van Espen. Het ging om een "preliminaire zitting", waarop de lijst met getuigen voor het eigenlijke assisenproces wordt vastgelegd. Dat proces start op 13 december. De advocaat van de nabestaanden van Julie Van Espen heeft aangekondigd dat hij op de start van het proces gaat vragen om het achter gesloten deuren te laten plaatsvinden. 

Om 14 uur werden de verschillende partijen verwacht voor een eerste zitting in de aanloop naar het eigenlijke assisenproces tegen Steve Bakelmans. Het ging om een "preliminaire zitting", een zitting waarop de partijen lijsten neerleggen met de getuigen die ze op het proces willen zien en horen. De rechtbank besloot om verschillende politieagenten, deskundigen (zoals wetsartsen) en ook familieleden van zowel Julie Van Espen, als Steve Bakelmans, op te roepen als getuigen. Het gaat om 61 mensen. 

De familie wil niet dat alle gruwelijke details openbaar worden, vandaar het verzoek tot sluiten van de deuren

Advocaat John Maes

De advocaat van de familie en vrienden van Julie Van Espen, John Maes, had op de zitting een opvallende aankondiging (zie video hieronder). Hij zei dat hij bij de start van het proces op 13 december een verzoek zal neerleggen om het proces achter gesloten deuren te houden. "Dat is uitzonderlijk (...) maar de wet schrijft voor dat het kan als het gaat over zedendelicten, in het belang van het privéleven. Het is de rechtbank die de afweging moet maken tussen de openbaarheid en de wens van de ouders dat al deze verschrikkelijke, gruwelijke en intieme details niet naar buiten komen en er in de media niet opnieuw mee geconfronteerd worden", aldus John Maes. 

Videospeler inladen...

"Het sluit ook aan wat de Hoge Raad voor de Justitie heeft aanbevolen in het kader van dit dossier, dat de sluiting van de deuren bij zedendelicten in regel misschien een goede zaak is", gaat Maes verder. "Het is ook de wens van de familie om de sluiting van de deuren als regel te maken, dat hebben ze eerder al geschreven in hun brief naar verschillende politici."

"De regel is dat alle processen openbaar zijn", zegt Jo Daenen, persmagistraat bij het hof van beroep in Antwerpen. "Dat is ook een garantie voor de democratische rechtsstaat. Maar er zijn een aantal uitzonderingen in de wet voorzien (...) De officiële vraag moet nog gesteld worden op 13 december wanneer het proces start, en het zal het hof zijn dat er dan over beslist." 

In de regel zijn processen openbaar, maar er zijn uitzonderingen. Het is aan het hof om al dan niet op het verzoek in te gaan

Jo Daenen, persmagistraat bij het hof van beroep in Antwerpen

Het eigenlijke assisenproces start op 13 december, en zal wellicht een week in beslag nemen. Voorafgaand wordt ook nog de jury samengesteld. Want op een assisenproces is het een 12-koppige jury die moet beslissen over schuld en onschuld, en samen met de rechters een eventuele straf moet bepalen. Voor de moord op Julie Van Espen kan Bakelmans in principe levenslang krijgen. 

Steve Bakelmans was vandaag niet aanwezig op de zitting, zijn advocaten wilden geen commentaar kwijt. Ook de familie van Van Espen was niet aanwezig. 

Waarover gaat de zaak-Julie Van Espen?

Op 6 mei 2019 wordt na twee dagen zoeken het lichaam van de 23-jarige Julie Van Espen teruggevonden in het Albertkanaal, in de buurt van het Antwerpse sportpaleis. Ze fietste zaterdagavond 4 mei langs dat kanaal, op weg naar vriendinnen in centrum Antwerpen. Maar daar kwam ze nooit aan. 

De politie zette een grote zoekactie op touw, en verspreidde later ook een foto van een man die werd gezocht als "getuige". Het ging om Steve Bakelmans, hij werd eigenlijk gezocht als verdachte, want hij droeg de fietsmand van Julie Van Espen, alleen was die op de foto in het opsporingsbericht wegbewerkt, om de man niet te verontrusten. Enkele uren voor het lichaam van Julie Van Espen werd gevonden, werd Bakelmans van de trein geplukt. Hij werd lang verhoord en bekende dat hij Julie had gedood, omdat ze zich hevig had verzet toen hij haar wilde verkrachten.

De zaak rond Julie Van Espen zorgde voor veel beroering en bracht het thema van seksueel geweld vooraan in de actualiteit. Er werden verschillende stille marsen georganiseerd. Maar ook Justitie werd in het vizier genomen, omdat Bakelmans veroordeeld was in een eerdere verkrachtingszaak, maar in afwachting van zijn proces in beroep op vrije voeten was. 

Bakelmans had hoe dan ook een zwaar gerechtelijk verleden. Hij werd verschillende keren veroordeeld, voor onder meer diefstal en heling, maar ook voor verkrachting. Tussen 2004 en 2008 zat hij in de gevangenis omdat hij een vrouw verkracht en beroofd had, die hem wilde helpen toen hij dakloos was. In 2017 werd hij opnieuw veroordeeld, tot 4 vier jaar, voor de verkrachting en het beroven van zijn ex-vriendin, een jaar eerder. 

Maar tegen die uitspraak van 2017 ging Bakelmans dus in beroep, en die beroepsprocedure sleepte aan. Het parket had in 2017 na de uitspraak wel om de onmiddellijke aanhouding van Bakelmans gevraagd, maar de rechtbank ging daar toen niet op in omdat er geen vluchtgevaar was. Bakelmans was dus op vrije voeten in afwachting van zijn proces in beroep. De zaak in beroep werd uiteindelijk een maand na de moord op Julie Van Espen behandeld. Bakelmans kreeg toen 5 jaar. 

Dat het proces in beroep twee jaar op zich liet wachten (en Bakelmans in tussentijd een vrij man was) bracht ook veel kritiek teweeg aan het adres van Justitieminister Koen Geens (CD&V). Het Hof van Beroep gaf toe dat het dossier lang aansleepte, maar verwees naar een tekort aan rechters door besparingen. 

Meest gelezen