© GAFPA + Ted’A

Herentals krijgt nieuwe kerk: laatste wens van vrouw die bezittingen aan kerkfabriek naliet

Terwijl kerken leeglopen in Vlaanderen en veel gebouwen een andere bestemming krijgen, zal er een nieuwe kerk gebouwd worden in Herentals op het kasteeldomein Le Paige. Dat schrijft De Standaard. Dat de kerk er komt, is te danken aan een vrouw: Maria Verstappen. Zij liet al haar geld en bezittingen na aan de kerkfabriek Onze-Lieve-Vrouw. Er was wel één voorwaarde: dat men met dat geld aan het kasteel een nieuwe kerk zou bouwen.

Het gaat om een zogeheten legaat uit de jaren zeventig van Maria Verstappen. Zij liet al haar geld en bezittingen na aan de kerkfabriek in Herentals, op voorwaarde dat men met dat geld aan het kasteel een nieuwe kerk zou bouwen. "Uiteindelijk moet je dat legaat uitvoeren, of je moet het teruggeven", vertelt Norbert Wauters, deken voor de Zuiderkempen. "Met de stad Herentals hebben we afgesproken dat we het legaat zouden uitvoeren, om daarmee ook de toekomst van het kasteel en de groene zone en het park veilig te stellen."

Er kwam een internationale architectuurwedstrijd, waarbij vanuit heel de wereld 63 voorstellen of ontwerpen zijn binnengekomen. Ted'A Arquitectes uit Mallorca en Gafpa bureau voor architectuur en stedenbouw uit Gent leverden samen het winnende ontwerp af. 

Binnen in de ruimte kan je een kaarsje op het water laten

Norbert Wauters, deken voor de regio Zuiderkempen

"Het ontwerp ziet eruit als een groot, rechthoekig, baksteenkleurig, betonnen blok", beschrijft Wauters. "In één van de zuilen is een kapel ondergebracht, die eigenlijk wel beantwoordt aan ons typisch kapelgevoel, waarbij het licht langs boven zal invallen. Voor de ingang van de kapel komt een ronde ruimte, die een soort grotgevoel zal geven. Vanuit die holte kan je naar de verschillende binnenruimtes gaan. Het Onze-Lieve-Vrouwbeeld van Herentals staat op een sokkel in het water. In die ruimte kan je een kaarsje op het water laten."

Beluister hier het gesprek met deken Norbert Wauters op Radio 2 Antwerpen.

Herentals heeft al heel wat kerken. Dit gebouw zal vooral inzetten op de individuele beleving, zegt Wauters. "Het ganse kasteelpark zit mee in het ontwerp. Het is de bedoeling dat het een mooie groene ruimte naast de Nete wordt, en dat mensen uitgedaagd worden om vanuit de natuur deze ruimte binnen te stappen."

De bouw start eind volgend jaar.

©  GAFPA + Ted’A

Meest gelezen