Radio 2

Ieperling start petitie tegen afbraak schoorsteen uit WOI in Nieuwpoort

In Nieuwpoort loopt een petitie om een oude schoorsteen van een steenbakkerij in Ramskapelle te redden. Die schoorsteen deed tijdens de Eerste Wereldoorlog dienst als observatiepost van het leger en was tot voor kort een beschermd monument. 

De toren in Ramskapelle is sterk vervallen. Vlaams Minister van Onroerend Erfgoed Diependaele (N-VA) heeft de bescherming voorlopig opgeheven. Een eerste stap om de toren later eventueel af te breken. Eerdere plannen om het monument te restaureren, zijn nooit uitgevoerd. Historicus Dominiek Dendooven wil met zijn petitie genoeg bezwaren verzamelen. Hij is wetenschappelijk medewerker bij het In Flanders Fields Museum in Ieper, maar deze petitie start hij in eigen naam. "Die voormalige observatietoren is uniek. Het is de enige observatiepost die in een schoorsteen was gebouwd. In Nieuwpoort hebben zowel de Belgen, de Britten, als de Fransen gevochten. Die 3 legers hebben gebruik gemaakt van de observatietoren. Het is een symbool van de geallieerde samenwerking in Nieuwpoort tijdens WOI. Bovendien is hij ook een symbool van de wederopbouw. De baksteenfabriek is na de oorlog weer opgebouwd en was in gebruik vanaf 1926."  

Vlaams Minister van Onroerend Erfgoed Diependaele (N-VA) heeft de bescherming voorlopig opgeheven. "Het gaat om de eerste stap in de procedure", benadrukt hij.

Videospeler inladen...

Kwestie van centen

In de jaren '90 werd de toren op vraag van de Vlaamse regering beschermd. Dominiek Dendooven: "Het is een herkenningspunt in de vlakke polders. Er zijn studies gebeurd om hem op te kalefateren. Ik denk dat het vooral een kwestie van centen is. Maar is zo'n toren die centen dan niet waard? Ik zou het een blamage vinden voor de stad en de Vlaamse regering om deze authentieke toren niet te behouden voor de generaties die na ons komen. De declassering is nog geen feit, ik hoop dat we met de petitie wat gewicht in de schaal kunnen leggen om de toren toch te behouden." 

Meest gelezen