Een Amerikaans meisje toont een sticker die ze kreeg nadat ze gevaccineerd werd met het Pfizer-vaccin.
AFP or licensors

Kinderen onder de 12 jaar ook vaccineren? "Heel goed afwegen, want het is niet dringend"

Gaan we na de volwassenen en de tieners binnenkort ook kinderen tussen 6 en 11 jaar vaccineren tegen het coronavirus? Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) is alvast voorstander. Maar Tijl Jonckheer, kinderarts en coördinator van de pediatrische taskforce, heeft geen haast en wil eerst goed alle voor- en nadelen afwegen. “We moeten de tijd nemen en alle wetenschappelijke onderzoeken goed analyseren.”

Iedereen die ouder is dan 11 jaar heeft zich het afgelopen jaar kunnen laten vaccineren tegen COVID-19, de ziekte die veroorzaakt wordt door het coronavirus. Maar kinderen die jonger zijn, worden in België nog niet gevaccineerd. 

Sterker nog: het mag nog niet, want de goedkeuringsprocedures voor het gebruik van het Pfizer-vaccin bij jonge kinderen lopen. Eerst moet het Europees Geneesmiddelenagentschap het licht op groen zetten en daarna moeten in eigen land verschillende verantwoordelijken oordelen of het mag én of het überhaupt wenselijk is om kinderen te vaccineren.

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) is alvast voorstander. “Ik hoop dat we bijvoorbeeld in januari kunnen beginnen met ook de kinderen tussen de 6 en de 11 jaar te vaccineren. Mijn standpunt? Als het mogelijk is, toegelaten wordt en er een positief advies komt, moeten we dat doen”, zo zei de minister donderdagavond bij onze collega’s van de Franstalige openbare omroep RTBF.

Veiligheid voorop

Dirk Ramaekers, hoofd van de federale Taskforce Vaccinatie, benadrukte eerder deze week hoe belangrijk het is dat de goedkeuringsprocedure heel grondig verloopt. “Het gaat over kinderen, dus de veiligheid moet echt gegarandeerd zijn.”

Tijl Jonckheer, voorzitter van de Belgische Beroepsvereniging van Kinderartsen en  coördinator van de Pediatrische Taskforce COVID-19, is precies dezelfde mening toegedaan. “In de eerste plaats moeten we heel zeker zijn dat de vaccins volledig veilig zijn, zonder grote bijwerkingen.”

Of kinderen gevaccineerd moeten worden is een heel complex vraagstuk met ethische en wetenschappelijke aspecten.
Pediater Tijl Jonckheer

“In de VS zijn een paar duizenden kinderen ingeënt. De eerste gegevens daarover zijn heel bemoedigend qua efficiëntie en bescherming. We denken dat de toekomst zal uitwijzen dat het wel in orde zal zijn, maar dit moet allemaal heel goed nagekeken worden.”

Jonckheer wijst erop dat er meer overwegingen meespelen om kinderen al dan niet te vaccineren. “Of kinderen gevaccineerd moeten worden is een heel complex vraagstuk met ethische en wetenschappelijke aspecten.”

Amper zelf ziek

In de eerste plaats wijst de kinderarts op het beperkte nut van de vaccinatie voor de kinderen zelf en dat is meteen een argument tegen de vaccinatie. “Voor alle andere ziektes is de vaccinatie van kinderen heel belangrijk, maar voor corona zitten we in een andere situatie.” 

“Terwijl de vaccinatie tegen het coronavirus bij volwassenen een kwestie van leven en dood is, weten we dat corona bij kinderen heel ongevaarlijk is. Kinderen worden amper ziek als ze besmet worden met het virus. Tijdens de hele epidemie zijn er maar vier kinderen onder de 12 jaar overleden.”

Jonckheer voegt eraan toe dat we ook nog niet weten  of het beter is dat kinderen op een natuurlijke manier besmet worden met het virus, of dat het beter is dat ze het vaccin krijgen.

Beluister hier het volledige gesprek met dokter Tijl Jonckheer in "De wereld vandaag" op Radio 1:

Anderen beschermen

Als we kinderen zouden vaccineren, zou dat dus vooral zijn om de hele samenleving extra te beschermen, stelt Jonckheer vast. “Daarom zouden epidemiologen dat graag hebben." 

"Alle begrip daarvoor, maar vooraleer je alle kinderen gaat inenten, moet je héél zeker zijn dat het geen kwaad kan. Want je gaat kinderen inenten, hoofdzakelijk om mensen die een risico lopen te beschermen en niet om het kind zelf te beschermen.” 

Je gaat kinderen inenten, hoofdzakelijk om mensen die een risico lopen te beschermen en niet om het kind zelf te beschermen.
Pediater Tijl Jonckheer

Als jonge kinderen vanaf januari ingeënt zouden worden, zou het dit doel ook deels kunnen voorbijschieten, merkt de kinderarts op, want “in januari hopelijk al voorbij het hoogtepunt van de vierde golf en zullen vele 65-plussers en risicopatiënten al een booster hebben gekregen, die hen extra beschermt”.

Een ander argument pro vaccinatie van kinderen is er door de inenting van kinderen in het onderwijs minder quarantaines nodig zouden zijn en het onderwijspersoneel minder besmet kan worden.

Tijd nemen

Omdat er voor de gezondheid van de kinderen zelf geen hoogdringendheid is, moeten volgens Tijl Jonckheer dus eerst alle voor- en nadelen in de weegschaal gelegd worden. “We moeten de tijd nemen en alle wetenschappelijke onderzoeken goed analyseren en op basis daarvan de beste beslissing voor het kind aanbevelen.”

Het is de taak van de Hoge Gezondheidsraad om zich over deze aanbeveling te buigen. In die raad zitten onder andere kinderartsen en epidemiologen. Zij zullen de verschillende argumenten moeten afwegen. Omdat er zoveel moeilijke argumenten meespelen, zal het volgens Jonckeer een moeilijke afweging worden om te beslissen of het aangewezen is om kinderen al dan niet in te enten.

Meest gelezen