Radio 2

Kindje van anderhalf jaar uit Kortemark zwaar verbrand na ongeluk in bad

In Werken bij Kortemark is een kindje van 17 maanden zwaar verbrand geraakt. Het jongetje trok zich op aan het bad en belandde in het hete water. Zijn lichaam is voor 85 procent verbrand. Het kindje ligt momenteel in coma in het brandwondencentrum in Brussel.

Het ongeval gebeurde maandagavond, bij een jong gezin uit Werken, bij Kortemark. De moeder wou voor het slapengaan nog even in bad met haar twee kindjes van drie en één. Om het bad te vullen zette ze eerst de warmwaterkraan open, om er dan later koud water bij te doen. In tussentijd ging ze beneden haar kindjes halen. Ze had niet gezien dat de jongste al richting de badkamer was gekropen. Het jongetje trok zich op aan het bad en wou wellicht wat schuim pakken, maar viel zo in het hete water. 

De moeder kon haar zoontje heel snel uit het water trekken, maar toch liep het jongetje al zware brandwonden op. "Onze jongen krijste van de pijn en we stopten hem lange tijd onder een lauwe douche", vertelt de vader. "Daarna is hij met de ambulance overgebracht naar het brandwondencentrum van Neder-Over-Heembeek. "Zijn lichaam is voor 85 procent verbrand. Alleen zijn gezicht en zijn middel zijn door zijn luier gespaard gebleven."

Lang herstel

Het kindje wordt nu in een kunstmatige coma gehouden om de nodige operaties te doen. "Hij onderging al een vijf uur durende operatie, waarbij kunsthuid op zijn buikje werd aangebracht", vertelt de papa. "Volgende week gebeurt hetzelfde voor zijn rug." Er wordt verwacht dat het kindje twee maanden in coma zal moeten blijven. 

Voor het gezin is het erg zwaar. "Mijn vrouw voelt zich zo schuldig, maar dat is echt niet nodig. Zij heeft heel goed gehandeld na het accident. Ze heeft een half uur met hem onder de douche gezeten zodat de brandwonden niet nog erger werden. Zij heeft het traphekje dichtgedaan zodat hij niet naar beneden kon vallen. Maar hij moet zo snel naar het bad zijn gekropen en er meteen in zijn gevallen. Het is allemaal enorm vlug gegaan. Wij krijgen enorm veel steun van familie, vrienden en de buren. Op het moment dat het gebeurd is, heeft mijn vrouw naar de buurvrouw gebeld omdat zij verpleegster is. Zij heeft de ambulance gebeld en ons ander kindje opgevangen. Ik wil haar zeker ook nog eens bedanken. “ De ouders rijden nu elke dag op en af naar het ziekenhuis in Brussel. "Hij ligt op de afdeling Intensieve Zorg. We mogen hem per dag anderhalf uur bezoeken."

Financiële steun door vrienden en familie

Ook financieel heeft het drama grote gevolgen voor het gezin. Intussen zijn verschillende hulpacties op poten gezet. Niet alleen in Kortemark, maar ook in Nieuwpoort en Hooglede, waar de ouders als kind woonden. Onder andere door een pannenkoekenverkoop hopen vrienden en familie het gezin ook financieel te steunen. 

Meest gelezen